Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 Radio και την εκπομπή «Πρωινή Γραμμή»  με τους : Δημήτρη Καμπουράκη και Νικόλα Βαφειάδη

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ. Τον προϋπολογισμό νιώσατε καλά όταν τον διαβάσατε, νιώσατε άσχημα, πως τον είδατε;

ΑΠ. Κοιτάξτε, ξέρετε έχω διατελέσει Υπουργός Οικονομικών στη χώρα, έχω     συντάξει τρεις προϋπολογισμούς, το λέω με την έννοια ότι ήδη δεν έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός, ένα σχέδιο έχει ανακοινωθεί αλλά μπορεί κάνεις να συνάγει τα πρώτα βασικά συμπεράσματα, βλέποντας τα δημοσιονομικά μεγέθη τα οποία παρουσιάζονται και η προοπτική τους.

Αυτός ο προϋπολογισμός δεν εκτελείται, διότι με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει και αριθμεί, είναι αδύνατον, λόγω του ότι δεν κουβαλάει κάποια λήψη μέτρων πολιτικής και στήριξης αυτών των θεωρητικών επιδιώξεων, ότι μπορεί αυτός ο προϋπολογισμός να αποτελέσει έναν οδηγό άσκησης της οικονομικής πολιτικής. Το λυπηρό είναι το εξής, ότι μετά τις διαδικασίες της λεγόμενης δημοσιονομικής αναγραφής και με τον τρόπο με τον οποίο έκανε η κυβέρνηση, αυτή την ώρα όλοι οι οργανισμοί οι διεθνείς, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  η Eurostat, το Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΟΣΑ, όλοι οι οργανισμοί οι οποίοι  προσδιορίζουν την αξιοπιστία και καθορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα των διαφόρων οικονομιών, θα τον κάνουν αυτόν τον προϋπολογισμό φύλλο και φτερό. Επειδή δεν ζούμε μόνοι μας, δεν είμαστε στην άκρη της Βαλκανικής, έχει τεράστιες επιπτώσεις η γνώμη την οποία θα διατυπώσουνε φοβάμαι το αμέσως προσεχές      διάστημα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ. Καλύτερα θα ήταν να είχαμε λάθος στοιχεία και να τους παραμυθιάζουμε, και να νομίζουν ότι είμαστε καλή οικονομία ενώ δεν         είμαστε;

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ. Και μάλιστα έβλεπα χθες σε κάποιο γαλλικό κανάλι που έλεγαν οι Έλληνες που πήραν το πρωτάθλημα στην Ευρώπη στο ποδόσφαιρο έχουν πάρει και το πρωτάθλημα στην παραποίηση των οικονομικών τους στοιχείων.

ΑΠ. Και εγώ παρακολουθώ και διαβάζω και λένε ακόμα χειρότερα, κάνετε την ερώτηση σε λάθος πρόσωπο, είναι γνωστό αυτό, διότι από το 1994 είχα      αδιαταράκτως τις ίδιες απόψεις σε σχέση με την δημοσιονομική πειθαρχία την   οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, αλλά από εκεί και πέρα εγώ δεν θέλω να μπω αυτή την ώρα – επιτρέψτε μου να πω την φράση – στον       καραμπουζουκλίδικο τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να χειριστεί το θέμα της απογραφής και επιτρέψετε μου να πω με εντελώς απολίτικο και ανεύθυνο τρόπο το θέμα της απογραφής. Εγώ δεν είπα το αντίθετο, μια ζωή παλεύω για τη λεγόμενη πλήρη δημοσιονομική διαφάνεια αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Αυτή την ώρα είμαστε πραγματικά κάτω από μια παγκόσμια επιτήρηση. Αυτό έχει         συνέπειες, το θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, πειθαρχίας και μιας  συντεταγμένης πορείας, για μένα είναι κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, ότι θα χρειαστούμε - και όποιος θέλει θα του απαντήσω τις επόμενες μέρες - ότι θα χρειαστούμε μια δεκαετή για μένα δημοσιονομική προσαρμογή συντεταγμένη, συνεπή…

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ. Δέκα χρόνια λιτότητα ακόμα λέτε;

ΑΠ. Την περίμενα αυτή την ερώτηση, ο καθένας μπορεί να μιλήσει για λιτότητα, να πει ότι θέλει. Αλλά να σας πω ότι εγώ έχω πει, έχω δηλώσει, το έχω     δημοσιοποιήσει σε όλες τις συνεντεύξεις, ότι τη δεκαετία του 90 μόνο λιτότητα δεν υπήρχε διότι χρόνο με το χρόνο εάν πάρει κανείς τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος θα διαπιστώσει ότι είχαμε γιγαντιαία αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα. Εγώ δεν προτείνω τέτοια πράγματα, μέτρο συντεταγμένης πολιτικής και υπεύθυνα. Δεν μπορεί κάνοντας ο καθένας τις προσωπικές του επιδιώξεις είτε είναι κυβέρνηση είτε δεν είναι, δεν έχει σημασία, αλλά οι κυβερνήσεις συνήθως τα κάνουν αυτά, να μπορεί να βάζει σε κύκλους συνέχεια την ελληνική οικονομία.

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ. Μιλήσατε όμως για καραμπουζουκλίδικο τρόπο αντιμετώπισης από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν ευθύνεστε εσείς που ως κυβέρνηση δίνατε πλαστά στοιχεία στους ευρωπαϊκούς και στους διεθνείς οργανισμούς;

ΑΠ. Είναι όλες καλές οι ερωτήσεις αυτές, εγώ να πω ότι είναι έτσι, σημασία έχει ότι αυτή την ώρα κάτω από ένα τέτοιο κλίμα να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε και εικονικούς προϋπολογισμούς που δεν εκτελούνται, αυτό σημαίνει και αν μέσα από την εκπομπή σας θέλω να πω κάτι αυτή την ώρα είναι ότι εάν θέλουμε να    προστατέψουμε για όσους κλαψουρίζουνε κάθε μέρα στα παράθυρα το μεσαίο και κάτω εισόδημα των νοικοκυριών, αυτών των χαμηλόμισθων, εάν θέλουμε   πραγματικά να μην δούμε να βιάζεται στην κυριολεξία το εισόδημά τους, πρέπει οι πολιτικές και τα μέτρα πολιτικής και το καλάθι να είναι τέτοιο που να έχει δίχτυα προστασίας της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής και από κει και πέρα να κάνεις το δημοσιονομικό νοικοκυριό το οποίο έχει ανάγκη η χώρα. Διότι εάν δεν ληφθούν      μέτρα, εάν δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα άσκησης της οικονομικής    πολιτικής που δεν την δίνει η κυβέρνηση αυτή την ώρα κάποια στιγμή το έχουμε δει το έργο παλιότερα πολλές φορές στην χώρα μας, θα ληφθούν μέτρα, θα γίνουν με άτσαλο τρόπο, θα γίνουν με άτακτο τρόπο και εκείνοι οι οποίοι θα πληγούν θα      είναι εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να προστατέψουμε.

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ. Βέβαια η κυβέρνηση έχει πει ότι θα περιστείλει τις δαπάνες των Υπουργείων, ότι θα ελέγχει κατά μήνα την τήρηση του προϋπολογισμού τους και δεν θα αυξήσεις τις δαπάνες τους πάνω από 3% με εξαίρεση την παιδεία και την υγεία. Αυτή δεν είναι μια καλή πηγή εσόδων για να καλύψει τη νομισματική πολιτική.

ΑΠ. Εμένα δεν με συγκινούν αυτά πλέον καθόλου. Εγώ παίρνω το κείμενο, τα βάζω κάτω, τα διαβάζω, όπως πολλοί το κάνουν έτσι, και βλέπουν ότι η απόσταση λόγων και πραγματικότητας στη χώρα μα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η πολιτική     κρίνεται από το αποτέλεσμα, κλασσική διατύπωση εδώ και αιώνες.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ. Εάν είναι έτσι θα πάμε σε εκλογές.

ΑΠ. Όχι ακούστε, θα είναι υψίστη πράξη πλάνης και ανευθυνότητας εάν συνολικά το πολιτικό σύστημα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. την κύρια ευθύνη όμως την έχει η κυβέρνηση, και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει και να κάνει ρεσιτάλ          επίδειξης θεσμικής ευθύνης. Από κει και πέρα δεν νομίζω ούτε με εκλογές, ούτε με χωρίς εκλογές, ή με ποια άλλα τερτίπια πολιτικά μπορεί να αντιμετωπιστούν τα ουσιώδη προβλήματα της χώρας. Θέλει ευθύνη.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ. Τώρα άμα σου προτείνει τον Μητσοτάκη θα πας να τον ψηφίσεις εσύ στη βουλή; Θέλω να πω αφορά και το ΠΑΣΟΚ βέβαια αλλά ως ποιο σημείο.

ΑΠ. Την πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση. Εάν θέλει να πάει σε εκλογές, εγώ ήμουν Υπουργός Οικονομικών το 1995, τότε επί Στεφανόπουλου θυμάμαι, και είναι πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ κάντε το, πάρτε δυο – τρεις μήνες πριν τις εφημερίδες της εποχής εκείνης να δείτε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έπρεπε να πάμε σε εκλογές, ο κεντρικός, κάτω από τον οποίο ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός έτσι εκπαιδευόταν με την πλατιά έννοια, ήταν για λόγους οικονομίας ότι πρέπει να τις αποφύγουμε. Και επεδείχθη ευθύνη την περίοδο εκείνη και δεν    πήγαμε σε εκλογές.

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ. Το ερώτημα είναι και το ΠΑΣΟΚ ποιον θα προτείνει ως πρόεδρο, θα κάνει μια συναινετική λύση.

ΑΠ. Στην πολιτική αν υπάρχει στέρεα απόφαση στο υπόστρωμα, αν η κυβέρνηση δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ως πολιτικό σχεδιασμό του κόμματός της και των πολιτικών στόχων πάντοτε λύσεις  βρίσκονται, εάν νομίζει ότι μπορεί να κάνει τερτίπια και στρατηγήματα με τα οποία μέχρι σήμερα μας έχει συνηθίσει, μαζί με την απουσία άσκησης πολιτικής, και απραξίας τότε όλα μπορούν να συμβούν, και όλα μπορούν δήθεν να δικαιολογηθούν, «δήθεν» γιατί μετά από λίγο η αλήθεια έρχεται αδυσώπητη.

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home