ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ »

(Πέμπτη 25/2/2004)

 

Ερώτ. Κύριε Παπαδόπουλε, με την πολύχρονη εμπειρία σας ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και με την ευθύνη που αναλάβετε, για την κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, πως ιεραρχείτε σήμερα τα προβλήματα της οικονομίας ;

Η Ελληνική Οικονομία αναπτύσσεται με σχετικά υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς δεν είναι, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, μια προβληματική οικονομία .

Έχουμε πετύχει τη μακροοικονομική ισορροπία της οικονομίας και όλες τις προϋποθέσεις (νομισματική και δημοσιονομική σταθερότητα) ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι μόνιμη και βιώσιμη.

Βεβαίως όλοι θα θέλαμε η ανάπτυξη αυτή να είναι ακόμα ταχύτερη και τα αποτελέσματά της (οφέλη) να διαχέονται ισομερώς σε όλη την Ελληνική επικράτεια και σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού.

Για να το πετύχουμε, πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αυτό θεωρώ το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα να επιλύσουμε στο μέλλον.

Ερώτ. : Σε ποιους τομείς της οικονομίας θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές ή όπως λέγονταν παλαιότερα, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας στον οικονομικό τομέα, στις πρώτες 100 μέρες;

Το μείζον για μετά της εκλογές είναι να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, που έχει κατακτήσει η οικονομία μας τα τελευταία χρόνια.

Αυτό πρέπει να διατηρηθεί σαν κόρη οφθαλμού. Ταυτόχρονα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να στηρίζονται σε παρεμβάσεις 100 ή 200 ημερών. Χρειάζεται σχέδιο και επιμονή ώστε να έχουμε μόνιμα αποτελέσματα. Πιστεύω ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που θα δώσει λύσεις στα μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας.

Ερώτ.: Μετά την ανακοίνωση των προγραμμάτων για την οικονομία από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μου τηλεφώνησε ένας βιοτέχνης και έκανε την εξής παρατήρηση : «δεν με ενδιαφέρει εάν θα μου μειώσουν τον φορολογικό συντελεστή κατά πέντε ή δέκα μονάδες. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι ότι μετά από δύο ή τρία χρόνια, θα έρθει ο εφοριακός να με ελέγξει και θα με εκβιάσει και θα μου καταλογίσει πρόστιμα και προσαυξήσεις σε ύψος πολλαπλάσιο, από το φόρο εισοδήματος, που θα αποφύγω με τις μειώσεις». Πιστεύω κ. Παπαδόπουλε, ότι έχει απόλυτο δίκιο, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος. Εσείς τι ελπίδα του δίνετε, μέσα από το πρόγραμμά σας; Θα εφαρμοστεί το «πόιντ σύστεμ», θα εμπλουτιστεί; Θα υπάρξει επιτέλους διαφάνεια στους φορολογικούς ελέγχους;

Ο βιοτέχνης αυτός έχει απόλυτο δίκαιο. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, εκείνο που έχει σημασία για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες είναι να τους εξασφαλίσουμε ένα σταθερό και ασφαλές φορολογικό περιβάλλον. Η φορολογική ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο για τις μικρές επιχειρήσεις. Με τα μέτρα που προτείνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αυτό επιτυγχάνεται πλήρως. Δημιουργείται ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα είναι προαιρετικό και θα αφορά τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτό το καθεστώς, οι μικρές επιχειρήσεις θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις φορολογικές υποχρεώσεις και οι υποθέσεις τους θα παραγράφονται σε τρία χρόνια ενώ δεν θα υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο. Με το μέτρο αυτό πιστεύω ότι θα λύσουμε το μόνιμο άγχος του μικρού επιχειρηματία στη σχέση του με την εφορία. Περιττό να πω ότι ταυτόχρονα θα καταπολεμηθεί και η διαφθορά που παρατηρείται στον τομέα αυτό.

Ερώτ.: Στο φορολογικό τομέα, τι είδους παρεμβάσεις να περιμένουν οι φορολογούμενοι, από μία νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ακούμε μόνο τα ευχάριστα. Θα υπάρξουν και δυσάρεστα και για ποιες κατηγορίες ;

Δεν υπάρχει λόγος να υπάρξουν δυσάρεστα για τον φορολογούμενο. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τη φορολογία για όλους και να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους στις σχέσεις τους με τη φορολογική διοίκηση.

Ερώτ.: Στην παρούσα φάση, οι υποσχέσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων αφορούν περισσότερο σε παροχές προς τις επιχειρήσεις. Τα φυσικά πρόσωπα, τι μπορούν να προσδοκούν;

Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται για παροχές προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Μια τέτοια πολιτική θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια μειώθηκε σημαντικά η φορολογία των φυσικών προσώπων.

Ερώτ.: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και εάν κρίνετε ότι θα χρειαστούν διορθωτικά μέτρα, προκειμένου να ελεγχθεί η αυξητική τάση που παρουσιάζει το έλλειμμα;

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έχει συγκρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Δεν έχω την εντύπωση ότι παρουσιάζει αυξητική τάση. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να επαγρυπνούμε σε αυτό τον τομέα ώστε να μην χαθεί αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν διορθωτικά μέτρα ευρείας κλίμακας υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν αλόγιστες αλλαγές στην πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό.

Ερώτ.: Πως αντιμετωπίζετε την κριτική, για «δημιουργική λογιστική» και για την συγκάλυψη ελλειμμάτων, που ακούγεται από την αντιπολίτευση. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόβλημα ;

Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική επί παντός επιστητού. Παρουσιάζει μία γκρίζα πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και θα ήταν ανέλπιστο να μην μιλά με αυτό τον τρόπο και για τα δημόσια οικονομικά. Το έχω πει πολλές φορές ότι τέτοιου είδους κριτική εκτός από εσφαλμένη είναι και ζημιογόνα για τα συμφέροντα της οικονομίας. Όλοι γνωρίζουν ότι η δημοσιονομική διαχείριση της χώρας ελέγχεται από πολλές πλευρές. Ναι, χρειάζεται επαγρύπνηση και συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία.

Ερώτ. : Τα τελευταία 20 χρόνια, ψηφίστηκαν πάρα πολλοί αναπτυξιακοί νόμοι, που συνέβαλαν μεν στην τόνωση των επενδύσεων, από εγχώριες αγορές, αλλά δεν προσέλκυσαν ξένες μεγάλες επενδύσεις. Τι έφταιξε και τι μπορεί να αλλάξει στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να έρθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Είναι αλήθεια ότι οι επενδύσεις στην χώρα μας, τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης αλήθεια ότι θα θέλαμε περισσότερες και μάλιστα άμεσες ξένες επενδύσεις.

Κατά την γνώμη μου για να προσελκύσουμε στο μέλλον ξένες επενδύσεις θα πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και τις πρακτικές της διοίκησης. Πρέπει να βελτιώσουμε την πληροφόρηση των ξένων επενδυτών για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες υποδοχής των ξένων επενδύσεων και να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα σταθερό πλαίσιο χωροθέτησης των επενδύσεων . Νομίζω ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για να προχωρήσουμε ταχύτατα σε αυτούς τους τομείς και για τον λόγο αυτό η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί πρωταρχικό στόχο στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ερώτ.: Δύο από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία και η κοινωνία, είναι η ακρίβεια (πληθωρισμός) και η ανεργία. Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και κυρίως των ανατιμήσεων που εντοπίζεται σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως οπωρολαχανικά τι μέτρα θα λάβετε;

Καταλαβαίνω το ερώτημά σας, ωστόσο θα θυμίσω ότι σήμερα μιλάμε για πληθωρισμό της τάξεως 3% έναντι πάνω από 15% πριν μόλις λίγα χρόνια. Στόχος μας είναι να πέσει και άλλο ο πληθωρισμός και θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Τα μέτρα αυτά θα αποσκοπούν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού αφενός και την πάταξη της κερδοσκοπίας και των ολιγοπωλιακών καταστάσεων αφετέρου .

Ερώτ.: Για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, των νέων εργαζομένων. Πως θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο προκάλεσε αίσθηση, αλλά και κριτική, σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής του;

Η ανεργία των νέων είναι ένα από τα ποιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα. Συνεπώς κάθε μέτρο που μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτού του προβλήματος πρέπει να θεωρείται θετικό.

Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι όταν προσπαθούν να βρουν δουλεία σήμερα: Προφανώς η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί προγράμματα κατάρτισης για νέους προκειμένου να τους διευκολύνουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Τα προγράμματα αυτά αν και δαπανηρά δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Η ιδέα είναι οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτούν την εργασιακή εμπειρία μέσα στην επιχείρηση. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να μειωθεί το κόστος απασχόλησης τους. Η απαλλαγή τόσο των ίδιων όσο και της επιχείρησης από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών θα ήταν ο καλύτερος τρόπος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ανασφάλιστοι. Θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι. Απλώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι αυτοί που κατακρίνουν το μέτρο, δείχνουν απλώς την άγνοια τους, δεδομένου ότι τέτοιου είδους μέτρα έχουν ληφθεί σε πολλές άλλες χώρες και έχουν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση της ανεργίας των νέων.

Ερώτ.: Όπως είναι σήμερα η κατάσταση στο ασφαλιστικό μας σύστημα, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση όπως συστήνουν διεθνείς οργανισμοί;

Για το ΠΑΣΟΚ το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος έκλεισε με την ψήφιση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου. Με την ψήφιση αυτή του νόμου διασφαλίζεται η ισορροπία του συστήματος για αρκετά χρόνια. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού της περί του αντιθέτου, το πρόγραμμα της Ν.Δ. θέτει θέμα ανατροπής του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος και μάλιστα σε κατεύθυνση που θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους.

Ερώτ.: Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της εισοδηματικής πολιτικής. Τι μπορούν να περιμένουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, από τη νέα Κυβέρνηση. Υποσχέσεις διατυπώνονται για την σύγκλιση μισθών και συντάξεων, με το μέσο όρο στην Ε.Ε. Την αντέχει ο προϋπολογισμός τη σύγκλιση των αμοιβών, με δεδομένα τα δημοσιονομικά προβλήματα;

Στόχος της εισοδηματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ είναι η σύγκληση των μισθών και των συντάξεων των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων με τους μισθούς και τις συντάξεις των άλλων χωρών της Ε.Ε.. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ συνίσταται στο να δίδεται στους εργαζόμενους τουλάχιστον του 50% της αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτό σημαίνει για να το πούμε απλά ότι εφόσον διατηρήσουμε τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας , οι μισθοί των ελλήνων εργαζομένων θα έχουν ξεπεράσει το 80% του μέσου μισθού των χωρών της Ε.Ε. μέχρι το τέλος της τετραετίας. Όπως αντιλαμβάνεσθε η όποια πολιτική αύξησης των μισθών προϋποθέτει οικονομία που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ το έχει πετύχει, συνεπώς δεν πρόκειται για υποσχέσεις, σε ότι τουλάχιστον μας αφορά.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home