ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»

 

                                            ΣΑΒΒΑΤΟ 24 – ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004

Αλέκος Παπαδόπουλος βουλευτής, επικεφαλής Επιτροπής Προγράμματος ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

«ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΟΚ»

Η χώρα χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις σοκ» για να ολοκληρώσει γρήγορα τη μεταμόρφωσή της από μία μισο-βαλκανική χώρα σε καθαρά ευρωπαϊκή δύναμη, τονίζει ο – επικεφαλής της επιτροπής για το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος, μετά την αλλαγή ηγεσίας, επανέκαμψε και θα είναι υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Μιλώντας στην «ΚτΕ» για τις αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές, τονίζει με φιλοσοφική διάθεση, ότι σε κάθε εποχή φέρνει μαζί της τα κατάλληλα πρόσωπα και αποβάλλει αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των καιρών.

Ερώτ. : Τώρα που έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πιστεύετε ότι θα εκλείψουν οι «αυγοκέφαλοι» στους οποίους είχατε αναφερθεί;

Πάντα είχα βαθιά πεποίθηση ότι η αποκέντρωση δεν είναι διοικητικό σύστημα. Η αποκέντρωση είναι η απόφαση να οργανωθούν οι κοινωνίες σε όλη την χώρα προκειμένου να αναλάβουν με δική τους ευθύνη να δημιουργήσουν τα νέα πεδία δημιουργίας, τα οποία χρειάζονται για να αυξήσουν το εισόδημα στην περιοχή τους και να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.

Αποκέντρωση δεν είναι να μεταφέρεις αρμοδιότητες, είναι η δυνατότητα να ασκηθούν αρμοδιότητες. Και για να γίνει αυτό θέλει νομιμοποίηση, και νομιμοποίηση είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο για τη λήψη των αποφάσεων.

Αυτό το πράγμα όμως απαιτεί μια στέρεα πολιτική απόφαση και δεν νοείται ακόμα να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι κακός όρος, σημαίνει ότι θεωρείς δεδομένη την ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου της Αττικής ή του ευρύτερου συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, και, παρεμπιπτόντως, ότι περισσέψει με ενδεχομένως μεγαλοψυχία και φιλοδώρημα να αναπτυχθεί η περιφέρεια.

Αυτό είναι λάθος. Το νέο σύνθημα που πρέπει να κυριαρχήσει είναι ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, αλλά με κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.

Ερωτ. : Τι σας έκανε να επιστρέψετε στην ενεργό πολιτική ;

Να θυμίσω ότι εγώ είχα πάντα και έντονη κομματική ζωή, και από τότε που έφυγα από την κυβέρνηση ήμουν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, μετείχα στους αγώνες για την Αυτοδιοίκηση στις εκλογές, είχα την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Το να μπω πιο ενεργά και να αναθεωρήσω την απόφασή μου, που ήταν μία βασανιστική διαδικασία για μένα, έχει να κάνει με το ότι τα πράγματα στην επόμενη 10ετία έχουν προϋποθέσεις να προωθηθούν, κάτι το οποίο θα θυμάστε όλοι σας ότι το εξέφρασα πολιτικά με τη φράση, ίσως κλισέ, «να γίνουν μεταρρυθμίσεις σοκ στη χώρα, προκειμένου να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις». Γιατί η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί, δεν μπορεί να είναι μισή βαλκανική χώρα και μισή ευρωπαϊκή. Ή θα μείνει το ένα ή θα γίνει το άλλο.

Ερωτ. : Παρατηρείται ένας ενθουσιασμός στο ΠΑΣΟΚ, συσπείρωση και επιστροφή πολλών στελεχών με την έλευση του κυρίου Παπανδρέου. Αυτές οι τάσεις πως θα εκφραστούν την επόμενη μέρα, όταν θα έχει περάσει ο προεκλογικός πυρετός; ΄Όποια κι αν είναι η επόμενη μέρα…

Κοιτάξτε, είναι δύο ειδών αυτές οι τάσεις. Η μία έχει να κάνει με την αναθάρρηση ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. ΄Όπως έχω πει, αυτές μου είναι αδιάφορες, χρήσιμες μεν, αλλά είναι αδιάφορες. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί οι οποίοι βλέπουν ότι μπορεί να ξαναζωντανέψει και να αποκτήσει περιεχόμενο ακόμα μεγαλύτερο η πολιτική ζωή , αλλά στη νέα εποχή. Η ενοποίηση του πολιτικού λόγου, βεβαίως δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και αυτό που εκφράζεται σαν γενικότερο αίτημα της κοινωνίας θα ενοποιήσει και θα «υποτάξει» ανθρώπους οι οποίοι θα πιστέψουν.

Πιστεύω ότι κάθε εποχή βάζει ανθρώπους που θέλουν την προσαρμογή των πραγμάτων και η ίδια η εποχή εκβάλλει ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν. Είναι κλασικό αυτό και διαχρονικό.

Ερώτ.: Έχετε βγάλει συμπέρασμα για το ποιος είναι και αν υπάρχει, τελικά, τρόπος καταπολέμησης της διαφθοράς;

Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μονομερώς ένα κόμμα, αλλά όλα τα κόμματα, όλη την κοινωνία, όλους τους φορείς.

Πιστεύω ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί ως αίτημα κατ΄ αρχάς, και να είναι ισχυρό. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν πρακτικοί τρόποι που δεν είναι μόνο η κατασταλτική αντιμετώπισή του.

Θα πρέπει να απαλλαγεί το περιβάλλον στη δημόσια δράση από εκείνες τις εστίες οι οποίες παράγουν τέτοια φαινόμενα. Είναι τα θέματα πολυνομίας, είναι τα θέματα της αντικειμενοποίησης των διαδικασιών, είναι τα θέματα που τα έχουμε δει πολλές φορές – συγκρούσεις στα περιβάλλοντα για να μπορούν να αυτοελέγχονται, η εισαγωγή θεσμών κοινωνικού ελέγχου......

Ερώτ.: Η πολιτική βούληση...

Αυτό είναι πάνω απ΄όλα. Αυτό είναι το ισχυρότερο, γι΄αυτό μίλησα προηγουμένως για την ομπρέλα που υπάρχει και βεβαίως είναι η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως στις χώρες της τις προηγμένες τεχνολογικά όπου, εδώ και χρόνια, λειτουργούν συστήματα αυτοελέγχου – πάντα λέει κανείς την τεχνολογία να είναι βασικός μοχλός.

Γι΄αυτό σας λέω ότι η κοινωνία μας είναι σε μια κίνηση προς τα εμπρός. Εκ των πραγμάτων είναι, έρχεται η φορά των πραγμάτων και νομίζω πως με μια ισχυρή πολιτική βούληση αυτό το πράγμα μπορεί να μειωθεί δραστικά.

Ερώτ.: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι μετά από μια 8ετία διακυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κύριο Σημίτη, που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την πιο πετυχημένη περίοδο της μεταπολίτευσης, υπάρχει τόσο έντονο αίτημα στην κοινή γνώμη για αλλαγή πολιτικής;

Κοιτάξτε, εγώ θέλω και μόνος μου να ασχοληθώ και να αναλύσω, να ακούσω και άλλες γνώμες, τι σημαίνει αυτή η καραμέλα «αλλαγή πολιτικής». Να πούμε ότι θα ανανεώσουμε τις πολιτικές μας, θα την εμπλουτίσουμε με νέα πράγματα, θα δώσουμε καινούργιες δυναμικές, θα εισάγουμε καινούργιες έννοιες. Θα δώσουμε έμφαση εκεί όπου η ίδια η εποχή επιτάσσει, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε περισσότερη ευημερία στον ελληνικό λαό και μεγαλύτερη ευρυθμία στη λειτουργία του κράτους…

Αλλά ότι σήμερα δίδονται άλφα παροχές και αυτό, ως δια μαγείας, χωρίς να διασφαλιστούν οι οικονομικές προϋποθέσεις, έτσι ,γιατί το αποφάσισε κάποιος σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα διπλασιάσουμε τις παροχές για να ευχαριστήσουμε τον κόσμο, αυτά είναι μία επικίνδυνη στασιμότητα των πραγμάτων. Ανανέωση της πολιτικής σημαίνει ότι ξεφεύγουμε από αυτά ου μέχρι σήμερα είχαμε και σκεφόμασταν και πάμε σε κάτι άλλο, και βεβαίως ότι βοηθάμε να ζήσουν καλύτερα που εμάς αυτές οι γενιές που έρχονται. Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι κάθε δεκαετία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τώρα, μπαίνοντας βαθιά στον 21 αιώνα, πρέπει να αλλάξομε τη λειτουργία της χώρας συνολικά. Και αυτό εκφράζεται με νέες προωθητικές δυνάμεις και στο πολιτικό και το κοινωνικό επίπεδο.

Ερώτ.:Η παγκοσμιοποίηση φαίνεται ότι οδηγεί αναπόφευκτα, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου, σε προγραμματικές συγκλίσεις τα κόμματα εξουσίας. Παραμένουν περιθώρια άσκησης ουσιαστικά διαφορετικής πολιτικής;

Κοιτάξτε, ακόμα και τα κόμματα πολιτικά προηγμένων χωρών οι οποίες έχουν επιλύσει τα προβλήματά τους σε πολύ σημαντικό βαθμό – αυτά που κατατρέχουν ακόμα την ελληνική κοινωνία – κατά τη διάρκεια του πολιτικού αγώνα δίνουν το δικό τους πολιτικό στίγμα. Πάντοτε, κα τώρα και στο μέλλον, η πολιτική σύγκρουση θα είναι στη βάση των συμφερόντων που κάθε κόμμα εκπροσωπεί.

Υπάρχουν κόμματα πιο ευαίσθητα, υπάρχουν κόμματα τα οποία αφήνονται στη απόλυτη έννοια της αγοράς, είναι κόμματα που θέλουν να λειτουργεί η αγορά, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει, να διασφαλιστεί, μια ισχυρή κοινωνική συνοχή... Οι ιδεολογικές διαφορές θα υπάρχουν πάντοτε. Δεν είναι θέμα μόνο πολιτικής, είναι και θέμα λίγο περισσότερο φιλοσοφικό που αγγίζει τον άνθρωπο.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home