ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

26 Απριλίου 2002

 

O αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα κρούσματα ιογενούς μυοκαρδίτιδας το τελευταίο διάστημα δείχνουν τη δυνατότητα των φορέων δημόσιας υγείας, τόνισε χθες ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη του στην «Ε».

Τον πανικό που δημιουργήθηκε, ο υπουργός τον απέδωσε στην ευαισθησία του κόσμου για τα θέματα της υγείας του, στη μη έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, στην υπερβάλλουσα δημοσιότητα και στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε και για τους ανεύθυνους, που τρέχουν από κανάλι σε κανάλι και στο βωμό της πρόσκαιρης προβολής τους, τρομοκρατούν τον κόσμο. Ο υπουργός ανέφερε επίσης στη συνέντευξή του ότι είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας, που θα ψηφιστεί μέσα στο χρόνο.

Ακόμη ότι το επιχειρησιακό σχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του υπουργείου Υγείας βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, ενώ σύντομα θα προσληφθεί ικανός αριθμός ιατρών και εποπτών δημόσιας υγείας, για να καλυφθούν τα σημερινά κενά.

Για τον τουρισμό μας, τέλος, ο υπουργός υποστήριξη ότι δεν υπήρξε πρόβλημα και βέβαια δεν τίθεται θέμα ταξιδιωτικής οδηγίας από καμία χώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υγείας έχει ως εξής :

Ερωτ. : Κύριε Υπουργέ είσαστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι υγειονομικές υπηρεσίες του Κράτους ;

Απαντ. : «Το γεγονός ότι μέσα σ’ ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα οργανώθηκε και λειτούργησε ένα αποτελεσματικό δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σ’ όλη τη χώρα, καταδεικνύει την δυνατότητα των φορέων δημόσιας υγείας να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία έκτακτη κατάσταση.

Σ’ αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά το ΚΕΕΛ, οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, καθώς και τα Νοσοκομεία της χώρας και κυρίως οι γιατροί. Xωρίς την συνδρομή όλων αυτών δεν θα ήταν δυνατόν να οργανωθεί όλο αυτό το διάστημα επιτήρησης.

Αποφασιστική, επίσης, συμβολή, τα υψηλού επιπέδου εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, καθώς και το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, που ανέλαβαν την ταυτοποίηση του αγνώστου ιού.

Ιδιαίτερη συμβολή, επίσης, είχαν οι καθηγητές Ιατρικής Σχολής διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως της καρδιολογίας, οι οποίοι συνεργάζονται και βοηθούν το έργο του ΚΕΕΛ.

Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην αναφέρω και την συμβολή των Πε.Σ.Υ. και των Διοικητών των Νοσοκομείων στην προσπάθεια αυτή.

Όλους αυτούς θέλω να τους ευχαριστήσω και θα ήταν, επίσης, ουσιώδη παράλειψη να μην ευχαριστήσω και τα ΜΜΕ (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο), που στην συντριπτική τους πλειοψηφία χειρίστηκαν το θέμα με υπευθυνότητα, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων».

Ερωτ. : Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι ο κόσμος πανικοβλήθηκε και πολλοί τρέχουν ακόμα και για απλά κρυολογήματα στα νοσοκομεία ;

Απαντ. : «Ο κόσμος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, και καλά κάνει, για τα θέματα της υγείας του και κυρίως όταν πρόκειται για τα παιδιά τους. Όμως πολλές φορές στην χώρα μας λειτουργεί η υπερβολή, η οποία οφείλεται σε πολλές αιτίες.

α) στη μη έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση,

β) στην υπερβάλλουσα δημοσιότητα και στο απαράδεκτο φαινόμενο κάποιοι να βγαίνουν στα τηλεοπτικά κανάλια, όταν ακόμα δεν υπάρχουν τεκμήρια της έκτασης και της επικινδυνότητας του φαινομένου σε άκαιρο χρόνο,

γ) δυστυχώς σε μία καχυποψία και έλλειψη επαρκούς εμπιστοσύνης στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, από παραδείγματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά που ευτυχώς αυτή τη φορά ξεπεράστηκε από την αμεσότητα της αντίδρασης των υγειονομικών υπηρεσιών.

Το τελευταίο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πριν να ανακοινώσω τα μέτρα, την Τρίτη 23/4, χωρίς τεκμήρια, θόρυβο που γινόταν στα ΜΜΕ, η προσέλευση του κόσμου στα Νοσοκομεία από την Τετάρτη και την Πέμπτη, μετά την λήψη των προληπτικών μέτρων με τα οποία επισήμως έγινε παραδοχή, έστω και στο επίπεδο της διερεύνησης ότι υφίσταται θέμα. Αυτό το παράδοξο, να έχουμε μειωμένο πανικό και μειωμένη προσέλευση στα Νοσοκομεία, μετά την αναγνώριση του προβλήματος, εξηγείται μόνο ότι ο λαός δεν πανικοβάλλεται όταν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση και νοιώθει ότι υπάρχει δίκτυο προστασίας από την υπεύθυνη πολιτεία, τότε ξεχωρίζει τους υπεύθυνους και αγνοεί τους ανεύθυνους, οι οποίοι περιέρχονται από παράθυρο σε παράθυρο, όπου στο βωμό της πρόσκαιρης προβολής τους κατατρομοκρατούν τον κόσμο».

Ερωτ. : Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που πήρατε στοίχισαν. Μήπως παρασυρθήκατε από τις υπερβολές και οδηγηθήκατε στη λήψη αυτών των μέτρων ;

Απαντ. : «Η συντριπτική πλειοψηφία θεώρησε ότι τα μέτρα λήφθηκαν την κατάλληλη στιγμή και με την σωστή δόση. Κάποιοι – ελάχιστοι – είπαν ότι έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα και κάποιοι – ολιγότεροι – ότι δεν έπρεπε να ληφθούν καθόλου.

Βεβαίως, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας είναι το πρώτο και κύριο μέλημα κάθε υπουργείου Υγείας γιατί δεν αφορά κάθε ασθενή, αλλά το σύνολο του κόσμου.

Όταν βρισκόμαστε σε μία φάση αυξημένων κρουσμάτων αγνώστου αιτιολογίας, πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό, κυρίως σ’ εμάς, ότι το υπουργείο Υγείας – κυρίως στην Ελλάδα – πρέπει να γίνει πρωτίστως υπουργείο Υγείας και όχι υπουργείο ασθένειας, όπως συνήθως συμβαίνει σήμερα.

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η δημόσια υγεία στην Ελλάδα, δηλαδή η δημόσια υγιεινή, έχει ελλείμματα παρά την επιτυχή αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων, κυρίως στελέχωσης και νέου τύπου οργάνωσης, γι’ αυτό και ήδη έχουμε ολοκληρώσει ένα νέο νομοσχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο μέσα στο 2002 θα έχει γίνει νόμος του κράτους»

Ερωτ. : Εκτιμάτε δηλαδή ότι θα είσαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ;

Απαντ. : «Το Επιχειρησιακό μας Σχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ειδικότερα το κεφάλαιο για τα μέτρα της δημόσιας υγείας, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, έχουν τύχει ευμενής απήχησης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Είμαστε στην φάσης υλοποίησης και οργάνωσης. Το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί ένας σημαντικός αριθμός ιατρών και εποπτών δημόσιας υγείας για να καλύψουν σ’ ένα βαθμό τα μέχρι σήμερα κενά».

Ερωτ. : Υπήρξε πρόβλημα στον τουρισμό και κυρίως αντιδράσεις από το εξωτερικό.

Απαντ. : «Ενημερώσαμε αμέσως την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, μέσα από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System) για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Ενημερώθηκε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), το Αμερικάνικο – παγκοσμίας φήμης – Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων C.D.C., καθώς και οι εδώ Πρεσβείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ελληνικές Πρεσβείες στο εξωτερικό και τα γραφεία τύπου του εξωτερικού όπως επίσης δόθηκαν συνεντεύξεις σε μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης, όπως το B.B.C.. Η κινητοποίηση αυτή του Υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα να ενημερωθούν σε διεθνές επίπεδο για τις πραγματικές διαστάσεις των προληπτικών μέτρων που πήραμε, δεδομένου ότι αυτές οι κοινωνίες είναι ψύχραιμες και εμπιστεύονται τις επίσημες αρχές και επομένως δεν τίθεται θέμα καμίας, δήθεν ταξιδιωτικής οδηγίας, από καμία χώρα».

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home