Εφημερίδα «Ημερησία» 

(23/2/2002)

Οι τηλεοπτικοί δηλωσίες υπονομεύουν τη μεταρρύθμιση

 Μια επιχείρηση υπονόμευσης της προσπάθειας μεταρρύθμισης του ΕΣΥ καταγγέλλει ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος. Σε συνέντευξη του στην «Η» ο κ. Παπαδόπουλος καταγγέλλει εκείνους «που λυμαίνονται το σύστημα» και αυτούς, οι οποίοι «δεν μπορούν να συνεισφέρουν στο σύστημα τίποτε -πολλοί από αυτούς είναι και ιδιοτελείς- και αναγορεύονται καθημερινά σε τηλεοπτικούς δηλωσίες ανάδειξης των αρνητικών πλευρών, αγνοώντας συστηματικά την όλη θετική προσπάθεια», υπονοώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή. Ο Α. Παπαδόπουλος καταγγέλλει ότι «χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους - από γάτες που ρίχνουν στα συνεργεία, με προβολή κατσαριδών - για να μειώσουν όλη αυτή τη μεγάλη εξυγιαντική προσπάθεια.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ

Δεν αναφέρονται σε μένα οι γιατροί του ΙΚΑ...

Ερωτ. : Πότε θα δοθεί λύσει στα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι συνεχίζουν να απεργούν και κατά συνέπεια να ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους;

Απαντ. : Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν ανήκουν στο υπουργείο Υγείας. Βέβαια, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με το πόσο άναρχα αναπτύχθηκε το υγειονομικό σύστημα της χώρας και αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία. Σήμερα, πάντως, όση σχέση έχει ο υπουργός Αιγαίου ή ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης με τους γιατρούς του ΙΚΑ, άλλη τόση έχει και ο υπουργός Υγείας. Συνεπώς, ο όποιος συσχετισμός έχει στοιχεία μίας απίστευτης ιδιοτέλειας και η μετατόπιση για όποια θέματα έχουν ή προβλήματα στον υπουργό υγείας, εμφιλοχωρεί και άλλα στοιχεία, τα οποία δεν τιμούν εκείνους που το κάνουν και το υποθάλπουν.

Ερωτ. : Παρόλα αυτά, εσείς επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αφορά και τους γιατρούς του ΙΚΑ.

Απαντ. : Το νομοσχέδιο, αφορά όλους τους γιατρούς της χώρας και τους 55.000. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο υπουργός Υγείας μπορεί να εμπλέκεται σε θέματα της σημερινής κατάστασης και σε αιτήματα οικονομικά που αφορούν το σημερινό καθεστώς. Δεν έχω καμία απολύτως αρμοδιότητα. Γι΄ αυτό γίνεται και μια συσχέτιση, η οποία δεν έχει στοιχεία εντιμότητας, έχει στοιχεία μεγάλα πολιτικής ανεντιμότητας.

Ερωτ. : Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών σε 16 νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τι αναμένετε από αυτή την προσπάθεια, δεδομένου ότι τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν συγκεκριμένους χωροταξικούς περιορισμούς;

Απαντ. : Πρέπει να σπάσουμε έναν μύθο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες έχουν πολύ καλή ξενοδοχειακή υποδομή, αντίθετα με τα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν κακή. Είναι μύθος. Υπάρχουν νοσοκομεία στην χώρα μας, και είναι πολλά, τα οποία από πλευρά ξενοδοχειακής υποδομής είναι πολύ καλύτερα από τις ιδιωτικές κλινικές. Και όποιος έχει μάτια, βλέπει. Όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει και παλιά νοσοκομεία, πολλά από τα οποία χτιστήκανε το 1905 (το «Ελπίς»), το 1920 («Σωτηρία»), το 1910 («Ασκληπιείο»). Τα παλιά νοσοκομεία είναι χωροταξικά ακατάλληλα και εκεί οι παρεμβάσεις είναι οριακές. Αυτό που επιχειρούμε και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις εξοπλισμού των νοσοκομείων, εξυπηρέτησης των πολιτών και κυρίως διασφάλισης βασικών στοιχείων αξιοπρέπειας του πολίτη όταν τα προσεγγίζει. Στο μέτρο που μπορούμε κάνουμε και λειτουργικές παρεμβάσεις, όπως είναι αυτές που ξεκινούμε για το ΚΑΤ, τον Ευαγγελισμό και για άλλα νοσοκομεία που πρέπει να γίνουν και μάλιστα αποτελούν και υποχρέωση ενόψει των ολυμπιακών αγώνων.

Ερωτ. :Πότε εκτιμάται ότι ο πολίτης θα «απολαύσει» αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, σε βελτιωμένα - από άποψη υποδομής - δημόσια νοσοκομεία;

Απαντ. : Οι παρεμβάσεις μας γίνονται με έναν μεθοδικό τρόπο. Θα τελειώσουν το 2003, ήδη όμως μέσα στο 2002 θα φανούν οι αλλαγές. Το «Σισμανόγλειο», το «Τζάνειο», το «Νίκαιας», ο «Ευαγγελισμός», που είναι παλιά νοσοκομεία, θα έχουν άλλη εικόνα. Όπως επίσης και πολύ βελτιωμένη εικόνα θα έχουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.Όμως όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, γιατί το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Η χώρα έχει 130 νοσοκομεία και γίνονται παρεμβάσεις αυτή την στιγμή και στα 130 νοσοκομεία. Απλώς κάποιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεισφέρουν στο σύστημα τίποτε - πολλοί από αυτούς είναι και ιδιοτελείς - αναγορεύονται καθημερινά σε τηλεοπτικούς δηλωσίες ανάδειξης των αρνητικών πλευρών, αγνοώντας συστηματικά την όλη θετική προσπάθεια. Εκείνο όμως που δεν ξέρουν, είναι ότι δεν αγνοεί ο κόσμος αυτή την προσπάθεια. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς, γιατί το σύστημα δεν θέλουμε να το αναπτύξουμε ποσοτικά, θέλουμε να το αναπτύξουμε και ποιοτικά. Τι να το κάνεις το πολύ καλό νοσοκομείο, το υπερσύγχρονο, όταν μέσα η παροχή υπηρεσιών είτε είναι υποβαθμισμένη, είτε δεν είναι τεκμηριωμένη, είτε οι συμπεριφορές είναι κακές. Γι αυτό, η προσπάθεια αυτή είναι και δύσκολη και γιγαντιαία και θέλει χρόνο.

Ερωτ. : Έχετε αναφερθεί στην κατάργηση νοσοκομείων που δεν έχουν ικανοποιητική πληρότητα.

Απαντ. : Όλα αυτά μελετώνται με βάση τον υγειονομικό χάρτη. Παράλληλα η μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών θα οδηγήσει σε πολλές καραμπόλες, με βάση όμως τις συγκεκριμένες ανάγκες και όχι τις ανάγκες των υπηρετούντων στο σύστημα υγείας. Δεν είναι θέμα να κλείσουν νοσοκομεία, γιατί έχουμε ανάγκη να αξιοποιήσουμε τα νοσοκομεία, αλλά σε μια κατεύθυνση που να ικανοποιούν ανάγκες υγείας και όχι να συντηρούν καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι αποδοτικές. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. Ίσως υπάρχουν διάφοροι λαοπλάνοι περιφερόμενοι μέσα στο σύστημα και προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τους, ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και τους σπείρουν φόβους γιατί αλλιώς δεν θα είχαν και λόγο ύπαρξης ή οποιαδήποτε μορφής εξουσία.

Ερωτ. : Το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι θα λειτουργήσει το καλοκαίρι, όπως έχετε ήδη εξαγγείλει και δεν έχει διευκρινιστεί από την Ιατρική Σχολή εάν θα το στελεχώσει.

Απαντ. : Βεβαίως και θα λειτουργήσει, διότι είναι το καλύτερο νοσοκομείο σήμερα στην Ευρώπη. Όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν σταδιακά και θέλουν ένα χρόνο ανάπτυξης, που είναι αρκετά μεγάλος. Τα νοσοκομεία δεν είναι περίπτερα να τα γεμίζουμε με εμπόρευμα και να μπούμε να το πουλάμε. Ιδιαίτερα μάλιστα για το Χαϊδάρι, ένα νοσοκομείο που φιλοδοξία μας είναι να γίνει η ναυαρχίδα για όλη την χώρα.

Ερωτ. : Το τελευταίο διάστημα, εντείνονται οι φήμες ότι δεν τυγχάνετε της πλήρους υποστήριξης του Πρωθυπουργού, σε ότι αφορά τις επιλογές σας στη μεταρρύθμιση.

Απαντ. : Λέγονται διάφορα, είναι αλήθεια. Χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους -από γάτες που ρίχνουν στα συνεργεία, με προβολή κατσαριδών - για να μειώσουν όλη αυτή τη μεγάλη εξυγιαντική προσπάθεια. Εσχάτως, αφού παρήλθε ο χρόνος της ίδιας συμπεριφοράς την περίοδο οργάνωσης του συνεδρίου, εκφράζουν πάλι ευσεβείς πόθους στη κατεύθυνση το να εμπλέκουν τον Πρωθυπουργό. Λοιπόν, χάνουν τον καιρό τους και τους λέγω ότι έχουμε αρκετή εμπειρία στη πολιτική, για να ξέρουμε και τα καμώματα και τα τερτίπια τους. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο. Η στήριξη του Πρωθυπουργού είναι καθημερινή και αδιάλειπτη σε όλη αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι τόσο μεγάλο το εγχείρημα που δεν μπορεί κανένας να το σηκώσει μόνος του. Και εμείς τη προσπάθεια αυτή θα την ολοκληρώσουμε, γιατί αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι ο κοσμάκης, που κάποιοι κύριοι που λυμαίνονται το σύστημα, τον ταλαιπωρεί.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home