Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

(17 Σεπτεμβρίου 2000)

 

Αλήθειες και μύθοι της μεταρρύθμισης

Κάτω από κανόνες και αρχές ο ιδιωτικός τομέας

Σκοπίμως παραπληροφορούν όσοι αντιδρούν

Με αυστηρότητα η αξιολόγηση των γιατρών

 

Το ΕΣΥ δεν μπορεί να περιμένει η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, γιατί αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει. Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος λέει ότι παρά τις διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί για τις αλλαγές που προωθεί κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση.

Ερωτ. : Ανακοινώσατε μία δέσμη 200 μέτρων με στόχο την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Ένα μεγαλεπήβολο και δύσκολο έργο. Σε ποια φάση βρισκόμαστε τώρα ;

Μεγαλεπήβολο όχι, δύσκολο ναι. Έχω ανακοινώσει αυτά τα οποία συζητιούνται εδώ και 15 χρόνια. Δεν νομίζω στη χώρα μας να έγινε ποτέ τόσο εκτεταμένος διάλογος, από το 1983 μέχρι σήμερα, για το πώς πρέπει να ολοκληρωθεί ένα σύστημα Υγείας, ώστε να λειτουργήσει με κανόνες, αρχές και αξίες. Όλα ξεκινούν από την παραδοχή ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κινείται με κάποιες αρχές, να αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τον ασθενή, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης, τα νοσοκομεία να είναι ναοί της Ιατρικής και πως μπορεί και πρέπει να είναι ανταγωνιστικό προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα υπάρχει το επίχρισμα ότι είναι ένα κρατικό σύστημα. Κι από κάτω γίνονται καθημερινά χιλιάδες ιδιωτικές πράξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε μία υπόγεια διασύνδεση του δημόσιου συστήματος Υγείας με το ιδιωτικό, υπέρ όμως του ιδιωτικού. Έτσι διοχετεύονται δισεκατομμύρια από το δημόσιο σύστημα προς το ιδιωτικό και «ανθίζουν» τα μικρά ή μεγάλα συστήματα διαφθοράς. Ταυτόχρονα βλέπουμε και κάτι άλλο στη χώρα μας, το οποίο δεν έχει προηγούμενο.

Έχουμε μία επέλαση του ιδιωτικού τομέα, που είναι μοναδική. Έχω μείνει έκθαμβος με αυτό που καθημερινά βλέπω στο υπουργείο, τις αιτήσεις οι οποίες βρήκα ήδη όταν παρέλαβα, αλλά και αυτές οι οποίες έρχονται αυτή την περίοδο , για δημιουργία διαφόρων ιδιωτικών κέντρων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είναι τα διαγνωστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα υπάρχει μία έκρηξη αιτήσεων για νοσοκομειακές μονάδες του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα μερικοί με ιδιαίτερη θρασύτητα επιδιώκουν να εγκατασταθούν δίπλα σε κορυφαία νοσοκομεία της χώρας μας.

Όχι στο βόλεμα …

Ερωτ. : Τι σημαίνει αυτό ;

Είναι απλό, ο ιδιωτικός τομέας, διαβλέπει ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο κέρδους. Και τη διαπίστωσή του αυτή κάπου τη στηρίζει. Κατά την άποψή μου, τη στηρίζει στο γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα, όπως λειτουργεί, του αφήνει τεράστια περιθώρια.

Το συμπέρασμα είναι πως ήρθε ο καιρός να αφεθούν κάποιες αντιλήψεις και κυρίως από κείνους, οι οποίοι έχουν βολευτεί στο σύστημα και το «αρμέγουν» και να περάσουμε σε ένα πραγματικά ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Και ο δρόμος δεν είναι ανθόσπαρτος.

Θα υπάρχουν αντιδράσεις, ήδη τις βλέπουμε. Θα παρουσιαστούν δυσκολίες, υπονομεύσεις, προσβολές. Αυτά τα έχουμε συνεκτιμήσει από την πρώτη στιγμή.

Ερωτ. : Βάζετε επομένως κανόνες και τάξη και στον ιδιωτικό τομέα …

Ήδη, οι κανόνες ξεκινάνε με τη δημοσίευση αυτές τις μέρες του Προεδρικού Διατάγματος, που εκκρεμεί από το 1992 για τις προδιαγραφές και τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί και είναι στο στάδιο των υπογραφών το δεύτερο Διάταγμα, που αφορά τη λειτουργία των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ξέρετε, όλα τα διαγνωστικά κέντρα σήμερα λειτουργούν παράνομα, χωρίς κανόνες και προδιαγραφές. Έχει γεμίσει η Ελλάδα ανεξέλεγκτα με μηχανήματα τα οποία προκαλούν μειδιάματα σ’ όλο τον κόσμο.

Όλη η προσπάθειά μας συγκλίνει ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπει σε κανόνες λειτουργίας, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δράση.

Δεν μπορεί να «γδέρνεται» ο κοσμάκης μ’ αυτό τον τρόπο ή να μην υπάρχουν διασφαλισμένες εγγυήσεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό μέχρι το Μάρτιο, θα έχουμε νέο εξαρχής θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, τις μορφές συνεργασίας με το Δημόσιο.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα οριοθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα ο δημόσιος από τον ιδιωτικό τομέα.

Η χώρα θέλει πειθαρχία και σ’ αυτό το θέμα. Αν δεν ενστερνιστούμε ότι πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες, με αρχές και με αξίες, ό,τι και να κάνουμε θα σβήσουν μέσα σε λίγους μήνες. Γι’ αυτό και το διακύβευμα αυτής της μεταρρύθμισης είναι τόσο μεγάλο. Άπτεται θεμάτων κουλτούρας, νοοτροπίας, συμπεριφορών, αυτοπειθαρχίας τόσο αυτών που προσφέρουν αλλά και όσων δέχονται υπηρεσίες υγείας.

Ουσιαστικός διάλογος

Ερωτ. : Μοιάζετε αποφασισμένος να συγκρουστείτε με κατεστημένες νοοτροπίες και δεδομένες συμπεριφορές, ακόμα και εντός τους Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τι σας διασφαλίζει από το πολιτικό κόστος που θα εισπράξει η κυβέρνηση από μία ενδεχόμενα συνολική σύγκρουση…

Κατ’ αρχάς δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με κανέναν. Ούτε υπάρχει τέτοια προδιάθεση.

Θέλουμε να υπάρχει ιδιωτικός τομέας υγείας στην Ελλάδα, γιατί έτσι γίνεται σ’ όλο τον κόσμο, πρέπει όμως να λειτουργεί κι αυτός με κανόνες και αρχές. Και θέλω να τονίζω πως δεν υπάρχει κανένα μένος, όπως κάποιοι υπογείως θέλουν να διασπείρουν εναντίον των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κυρίως εναντίον των γιατρών. Το αντίθετο μάλιστα.

Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ καλούς γιατρούς στο ΕΣΥ, έχουμε πάρα πολύ καλούς πανεπιστημιακούς, οι οποίοι μάλιστα είναι και η ατμομηχανή για την προαγωγή της υγείας. Εκείνο το οποίο θέλουμε, γι’ αυτό και κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο, είναι να θέσουμε σε κίνηση ένα σύστημα που να λειτουργεί με κανόνες και αρχές και να υποτάσσονται όλοι σ’ αυτές.

Σήμερα υπάρχει μία βαθιά διάβρωση, εμπορευματοποίηση και μία «αμοιβαδοποίηση» στο σύστημα και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, που δεν επιτρέπουν μέχρι στιγμής, ο διάλογος στον οποίο εμείς είμαστε ανοιχτοί και προτείνουμε, να γίνει ουσιαστικός.

Ερωτ. : Πως θα περάσει η αξιολόγηση σε μία χώρα που δεν έχει μάθει να αξιολογεί και να αξιολογείται ;

Η αξιολόγηση είναι προϋπόθεση για να υπάρχει ένα σύστημα με αρχές και αξίες. Σαφώς και πιστεύω πως θα υπάρχουν τριβές και συγκρούσεις.

Θα μπορούσα να σας πως, προεκτείνοντας το ότι αν δεν υπήρχαν αυτά, αν το σύστημα δεν αντιδρούσε, αυτό θα σήμαινε ότι είμαστε σε λάθος δρόμο. Πρέπει όμως να κάνουμε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια.

Οι αντιδράσεις είναι πολυποίκιλες και πολυσήμαντες και εκείνοι που τις εκφράζουν δεν διατυπώνουν προτάσεις. Γενικολογούν κυρίως για να παραμείνει το σύστημα ή κάποια σημεία του. Επειδή βολεύει όπως είναι σήμερα. Μάλιστα κάποιοι το ιδεολογικοποιούν κιόλας λέγοντας πράγματα τα οποία εκθέτουν και τους ίδιους. Δυστυχώς όμως κάποιοι βρήκαν πεδίο για πολιτικαντισμό και άκριτη πολιτική υιοθέτηση.

Η μεγαλύτερη αντίδραση δεν είναι αν θα βάλουμε διαδικασίες αξιολόγησης, απ’ ό,τι βλέπω, απλώς αντιδρούν οι γιατροί – τουλάχιστον όπως εκφράστηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς – επειδή δεν θέλουν τον εξωτερικό αξιολογητή.

Κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πρέπει όμως να τονίσω πως επιμένουμε γιατί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή του ανθρώπου, τα αξιολογικά συστήματα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά.

Ένα θέμα – μία ερώτηση

Ερωτ. : Ο προσωπικός γιατρός θα γίνει κάποτε πραγματικότητα; Γιατί τον ακούμε πάρα πολλά χρόνια ….

Πράγματι, είναι πάρα πολύ δύσκολο θέμα και ξεκίνησαν προσπάθειες οι οποίες σκόνταψαν σε κάποιες φοβερές δυσκολίες, γιατί υπάρχει και μία ιδιορρυθμία σήμερα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο θέμα, αλλά η μεταρρύθμιση αυτή δεν έχει νόημα, αν δεν συγκροτήσουμε ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας όπως είναι σε όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό και θα δώσω πολύ μεγάλο βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να καθιερωθεί το σύστημα που είπαμε, προσωπικός γιατρός, ελεύθερη επιλογή ιδιωτικού γιατρού. Κέντρα Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία νοσοκομείων.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε νομίζω ότι αδίκως ταλαιπωρούμεθα εδώ στο υπουργείο Υγείας.

Πως θα πάρει σάρκα και οστά το νέο ΕΣΥ

Θα προχωρήσουμε με σχέδιο και χωρίς υποχωρήσεις

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ μας λέει ο υπουργός Υγείας, θα κριθεί στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και εξηγεί τα επόμενα στάδια.

Ερωτ. : Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματά σας από τον διάλογο ;

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ένας μήνας από τότε που άνοιξε ο διάλογος, έχω διάθεση δεκάδες ώρες για συζήτηση και με εκείνους οι οποίοι θέλουν να αμφισβητήσουν το ΕΣΥ ή αντιδρούν σε κάποια σημεία του. Παρ’ όλα αυτά δεν έχω ακούσει μία θετική πρόταση. Μου φαίνεται ότι οι περισσότεροι επιδιώκουν να παραμείνει ως έχει το σύστημα και φοβάμαι ότι έχουν προσχηματικές συμπεριφορές.

Όμως εμείς θα συνεχίσουμε, έχοντας επίγνωση του τι θα μας συμβεί το επόμενο διάστημα, με απέραντη και ιώβεια υπομονή, γιατί αυτό δεν είναι θέμα που έχει να κάνει με τον τρόπο ή με την «μενταλιτέ», που θέλει να λειτουργήσει η κυβέρνηση.

Εγώ νομίζω κι έχει γίνει κατανοητό ότι υπάρχει – το λέω και θα το λέω πάντα – ένα βουβό κίνημα σήμερα στην κοινωνία μας. Υπάρχει ένα μέγα αίτημα και μέγα χρέος της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό, που θέλει ένα σύστημα Υγείας που να του παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να τον αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια.

Ερωτ. : Είσαστε αποφασισμένος να φτάσετε στα άκρα στην επιβολή αυτού του νέους συστήματος;

Θα υπάρχει μία σταδιακή εφαρμογή του συστήματος. Η εφαρμογή θα είναι πολύ πειθαρχημένη και ελεγχόμενη. Σας διαβεβαιώ ότι εμείς δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ιδέες για να τις αφήσουμε στον πατριωτισμό του όποιου θέλει να τις εφαρμόσει ή όχι.

Η έννοια μεταρρύθμιση στην χώρα μας, όπως και πολλά άλλα πράγματα, είναι πολύ παρεξηγημένη. Μεταρρύθμιση θεωρούν κάποιοι ότι είναι να παίρνεις κάποιες ιδέες, να τις βάζεις σε ένα χαρτί, να τις περνάς από τη Βουλή και από εκεί και πέρα επαφίεται στον κάποιον να τις εφαρμόσει ή όχι.

Η νομοθέτηση από τη Βουλή είναι η κορύφωση ενός διαλόγου που σου δίνει τη νομιμοποίηση.

Οι δυσκολίες είναι στο να εφαρμόσεις αυτά τα πράγματα. Εκεί φαίνεται η ικανότητα. Γι’ αυτό η διαδικασία εφαρμογής θα είναι εξαετής. Το 2001 θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν να κάνουν με τους βασικούς άξονες, δηλαδή η περιφερειακή συγκρότηση, οι μάνατζερ, θα γίνουν υγειονομικοί χάρτες, θα προχωρήσουμε με βάση αυτές τις αλλαγές στους τελικούς οργανισμούς των νοσοκομείων.

Μέσα στο χρόνο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί, ο ΟΔΙΠΙ θα αρχίσει να κάνει χρηματοδοτική διαχείριση για τα νοσοκομεία.

Σιγά σιγά θα στήνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας με την ενσωμάτωση του ΙΚΑ, ώστε να πάψει να είναι παραγωγός υπηρεσιών υγείας. Γιατί αυτό είναι παγκόσμια αποκλειστικότητα. Παράλληλα θα αρχίσουν οι διαδικασίες του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Σε όλο αυτό το διάστημα θα τρέχουν οι διαδικασίες για τα αστικού τύπου κέντρα υγείας. Πρόκειται για μία ολόκληρη επιχείρηση που δεν έχει να κάνει με τον νόμο.

Δυστυχώς κάποια πολιτικά κόμματα μέσα από ειδήμονες που παρουσιάζουν τις θέσεις τους συγχέουν την ολοκληρωμένη πρότασή μας με νομοσχέδιο.

Δηλαδή, δεν μπορούν να διακρίνουν δύο βασικές έννοιες ή δεν θέλουν να τις διακρίνουν σκοπίμως προκειμένου να επικεντρώσουν σε μία άγονη κριτική.

Μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνω, ούτε τα κόμματα πρότειναν μία θέση συγκεκριμένη, ούτε κάποιοι από τους υποτιθέμενους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς με τους οποίους συζητάμε. Εμείς αναμέναμε συγκεκριμένες προτάσεις και θα υιοθετήσουμε ασμένως και με πολλή χαρά ό,τι ικανοποιεί την επίτευξη του στόχου.

Οι κίνδυνοι

Ερωτ. : Τι θα συμβεί αν δεν προωθηθούν οι αλλαγές ;

Αν τώρα το σύστημα αυτό δεν αποκτήσει νέα ζωτικότητα, αν δεν ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αν δεν ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αν αφεθεί να λεηλατηθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τότε φοβούμαι ότι μπορεί να γίνουμε μία υγειονομική περιοχή η οποία μπορεί να τεθεί υπό προστασία άλλων γύρω μας.

Εδώ θα έρθει να αναλάβει αυτή την προστασία ο αδυσώπητος ιδιωτικός τομέας. Αυτή η πρόβλεψή μου δεν είναι για να δραματοποιήσω τα θέματα.

Τη θεωρώ πιθανή και πιστεύω ότι πρέπει να νοιώσουμε και να νοιώσουν οι πάντες σ’ αυτό τον τόπο – και δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στα νοσοκομεία – ότι είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή να βάλουμε τις βάσεις για να λειτουργήσει ένα Σύστημα Υγείας με κανόνες, αρχές και αξίες.

Και αυτό δεν είναι θεωρητικό. Αν δεν υπάρχει Σύστημα Υγείας στην χώρα μας θα έχουμε την εικόνα της πλήρους κατάρρευσης και της απορρόφησης από τον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτ.: Άρα συνομολογείτε ότι υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων αυτή τη στιγμή ;

Τεράστιες.

Ερωτ.: Το ΕΚΑΒ οργανώνεται. Ανακοινώθηκε η παραλαβή άλλων 216 ασθενοφόρων …

Επιτέλους, μετά από τρία χρόνια. Ναι, υπήρχαν διαδικασίες καθυστέρησης της προμήθειας τρία χρόνια και ευτυχώς τελείωσε τώρα και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα.

Ερωτ. : Όμως, τα δύο νέα αεροπλάνα του ΕΚΑΒ, δεν πετάνε γιατί δεν χωράνε τα ασθενοφόρα…

Δεν τα παραλάβαμε.

Ερωτ. : Και αυτά θα μετασκευαστούν; Θα ξαναγυρίσουν πίσω, θα’ρθουν καινούρια; Τι συνέβη με τον διαγωνισμό;

Κανένα σχόλιο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν παραλειφθεί, διότι υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση υγειονομικού υλικού και στην ευχερή είσοδο του φορείου μέσα. Έχουμε κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις … Προς το παρόν, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο πάνω σ’ αυτό.

Ερωτ. : Πολλοί, σας κατηγορούν ότι απαξιώνετε με όσα λέτε το σύστημα υγείας μέχρι τώρα, προκειμένου να έχετε μία κοινωνική συναίνεση και να κάμψετε τις αντιστάσεις ή τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν.

Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Νομίζω ότι αν ένα σύστημα θέλει αλλαγή, πρωτίστως το νοιώθει ο ίδιος ο κόσμος.

Και σας είπα προηγουμένως ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό αίτημα στην ελληνική κοινωνία, να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες του συστήματος. Αυτό κάνουμε. Και όλοι οι προηγούμενοι συνάδελφοι υπουργοί Υγείας το΄καναν με ηρωικές προσπάθειες, όπως ελπίζω κι εγώ να καταφέρω. Αν δεν είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια, θα μιλούσαμε για ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος.

Το ότι είμαστε στην 14η θέση παγκοσμίως, σημαίνει ότι το σύστημα αυτό δούλεψε. Δεν πρόκειται για απαξίωση.

Το σύστημα σήμερα έχει κατακαθήσει, αν δεν του δώσουμε νέα ορμή, ζωτικότητα, γυαλάδα και νέους κανόνες λειτουργίας, τότε η απαξίωση πια είναι ένα θέμα ημερών.

Το βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Ερωτ. : Πως θα λειτουργούν αυτά τα αστικού τύπου κέντρα υγείας και κάτι ακόμα, τι θα γίνει με το ΙΚΑ αν επειδή υπάρχει αυτό το γνωστό θέμα με τις αμοιβές, εξίσωση του μισθολογίου κ.λ.π., αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη ;

Για το δεύτερο θέμα θέλω να πω πως θα ξεκινήσει μία πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και βεβαίως με το ΙΚΑ και τους εργαζομένους, ούτως ώστε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.

Στη διαδικασία προέχει βεβαίως η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν θέλω να το αμφισβητήσω, αλλά πρέπει να ξέρουμε όμως ότι αυτό είναι κάτι μεταβατικό. Η όποια προσπάθεια για αλλαγή στο όλο σύστημα υγείας έχει βάθος, προοπτική, που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο σε μεγάλη σημασία η μεταβατικότητα της περιόδου, γιατί τα πρώτα χρόνια θα υπάρχουν δυσκολίες και δεν θα επιλυθούν και τα προβλήματα από τη μία μέρα στην άλλη.

Γιατί τα αστικού τύπου κέντρα υγείας, πρέπει να πω και μόνο ότι από τη Δραπετσώνα μέχρι την Πετρούπολη δεν υπάρχει τίποτε που να συγκρατεί τον πληθυσμό και να του παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Με αποτέλεσμα να έχουν διαλυθεί τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, και να έχουν μεταβληθεί σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ήδη, τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ προσφέρουν τεράστια υπηρεσία, έστω και αν ο τρόπος που λειτουργούν προκαλεί δυσαρέσκεια σον κόσμο. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την προσφορά τους.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home