Εφημερίδα «ΧΩΡΑ» 

(Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2001)

 

Αντίδοτα και φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων «βιοτρομοκρατίας» προμηθεύεται η χώρα μας, για να ενισχύσει το αντιτρομοκρατικό «οπλοστάσιό» της. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας στη «ΧτΚ», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα «τα οποία θα προσπαθήσουμε να τα οργανώσουμε», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Όσον αφορά στο Συνέδριο, ο υπουργός πιστεύει ότι η κρίσιμη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ είναι η Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωσή του, ενώ τονίζει ότι δεν πρέπει να μείνει «σαν μια συνεδρίαση χρηματιστηρίου πολιτικών αξιών». Τέλος ο Αλέκος Παπαδόπουλος υπεραμύνεται των επιλογών του στο χώρο της Υγείας, θεωρώντας ότι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων χρειάζεται μία εξαετία για να φανούν τα αποτελέσματα των αλλαγών που προωθούνται.

Ερωτ. : Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μία υστερία τρόμου τον τελευταίο καιρό στην Αμερική, η οποία τώρα έρχεται και στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ενός βιολογικού χτυπήματος;

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη στην Αμερική ότι πρόκειται για «βιοτρομοκρατία». Εμείς είμαστε σε επαφή με τις αμερικανικές υγειονομικές Αρχές και τους υπευθύνους, σε μία διαρκή διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών και αντιμετώπισης.

Το εμβόλιο κατά του άνθρακα καμία χώρα του κόσμου δεν το έχει διασφαλίσει. Υπάρχει μόνο στην Αμερική και για διαφορετικούς σκοπούς. Υπάρχουν βεβαίως αντίδοτα και μια σειρά άλλων φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν από βιολογικούς κινδύνους, το οποία διαθέτει η χώρα μας σε ένα στοκ που συμπληρώνεται συνεχώς.

Υπάρχουν επίσης οδηγίες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία – ήδη σε ανύποπτο χρόνο και στη διάρκεια δέκα χρόνων- έχει εγκαταστήσει 72 σημεία – παρατηρητήρια σε όλο τον πλανήτη.

Εμείς στην Ελλάδα οργανώνουμε ένα δίκτυο επιχείρησης, μία πανελλαδική ομπρέλα. Υπάρχει η επιστημονική επιβεβαίωση, γνώση και επεξεργασία του Επιστημονικού Συμβουλίου για την προστασία της χώρας από βιολογικούς και άλλους κινδύνους και αποτελείται από ό,τι καλύτερο και επιφανέστερο έχει αυτή η χώρα. Το Επιστημονικό Συμβούλιο το φτιάξαμε σε ανύποπτο χρόνο…Πέρσι το Μάρτη.»

Ερωτ. : Λόγω των Ολυμπιακών;

«Όχι λόγω των Ολυμπιακών. Υπήρχε ένα πρόβλημα γενικότερο, για το οποίο η χώρα έπρεπε να θωρακιστεί. Δεν υπολειπόμεθα από τις άλλες χώρες, διότι αυτά είναι νέα φαινόμενα. Ακολουθούμε κι εμείς όσα κάνουν τα άλλα κράτη στο μέτρο του δυνατού. Παίρνουμε προληπτικά μέτρα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να τα οργανώσουμε -και τα οργανώνουμε – έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικότερα. Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι αυτά τα ζητήματα δεν έχουν απόλυτη διασφάλιση πουθενά στον κόσμο- όχι μόνο στην Ελλάδα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό.»

Ερωτ.: Προσωπικά έχετε βάλει στοίχημα για τη μεταρρύθμιση της Υγείας. Θα συνεχίσετε πάνω σε αυτό;

«Δεν είχα στοίχημα προσωπικό. Αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο βάζει η βοή της κοινωνίας σε όλες τις κυβερνήσεις., όποιες κι αν είναι, και τώρα και στο μέλλον και πάντα.

Όπως έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα η προστασία της Υγείας, το σύστημα πρέπει να υπακούει σε κανόνες κι αρχές. Δεν μπορεί, με αφορμή την Υγεία, κάποιοι άνθρωποι να οικονομούν και να απομυζούν το τρομακτικό ποσόν των τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως. Το σύστημα Υγείας πρέπει να είναι δημόσιο και ισχυρό, όχι κατ’ επίφαση …Ταυτόχρονα, και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και αρχές. Κρίνεται από ένα πράγμα αυτό: αν κάποιος αισθανθεί την ανάγκη να ξέρει ότι θα προσφύγει στο σύστημα και δεν θα τον αντιμετωπίσουν με αναξιοπρέπεια σαν να μην υπάρχει, ότι δεν θα τον οδηγήσουν σε άλλες ατραπούς- που είναι γνωστές…»

Ερωτ.: Θα λυθούν δηλαδή κάποια στιγμή τα προβλήματα…Θα μπορεί δηλαδή κανείς να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο και να μην είναι στο ράντζο;

«Πρώτον: το πρόβλημα του ράντζου, υπάρχει μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη…Διότι, δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα με τα κτίρια. Δεύτερον, τα νοσοκομεία με τα ράντζα είναι αυτά που έχουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και γι’ αυτό οι άνθρωποι προσέρχονται - συν το ότι γίνονται πλασματικές εισαγωγές που δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με εγκυκλίους και διαταγές. Κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις με συστηματικό τρόπο. Έτσι γίνεται σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Επίσης, σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άμεση απόδοση για αρκετό καιρό. Τα συμφέροντα είναι τρομακτικά…και πρέπει να τα αντιμετωπίζεις. Εγώ δεν βιάστηκα ποτέ να λύσω κάποια προβλήματα για να φανεί ότι κάτι κάνω. Σε τέτοιες περιπτώσεις όλα μετά καταρρέουν. Αυτά γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Όλα θα γίνουν σταδιακά. Η ολοκλήρωση θέλει μία εξαετία για να είμαστε σοβαροί και συνεπείς, για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο και τον εξαπατούμε.»

Ερωτ.: Σχετικά με το Συνέδριο, πιστεύετε ότι αγγίζει την κοινωνία τελικά; Θα δώσει πολιτικό μήνυμα, θα χαράξει πολιτική;

«Θα απαντήσω ευθέως: Όλοι λένε πως το συνέδριο, ό,τι συμβαίνει εδώ κι ό,τι λέγεται, δεν αγγίζει την κοινωνία. Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Ο κόσμος μας παρακολουθεί με τον δικό του τρόπο. Όλοι θα κριθούνε στο συνέδριο. Αυτό θα φανεί στο καταστάλαγμα της Δευτέρας. Θα φανεί αν ήταν το συνέδριο ενός κόμματος το οποίο έχει την ευθύνη της χώρας σε μια πολύ περίεργη και δύσκολη εποχή. Εάν μεταδώσαμε κλίμα εμπιστοσύνης, αν μεταδώσαμε ότι είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού. Αυτό βγαίνει με πολύ σημειολογικούς και συμβολικούς τρόπους. Ανεξάρτητα από το τι λέγεται λοιπόν, το καταστάλαγμα είναι που έχει σημασία. Εάν μείνει σαν μια συνεδρίαση χρηματιστηρίου πολιτικών αξιών, που απλώς έδειξε «ποιοι από εμάς τους αξιωματούχους» θα έχουμε ενισχύσει τη θέση μας ή θα αφομοιωθούμε, τη Δευτέρα ο κόσμος θα το έχει αντιληφθεί».

Ερωτ.: Καμιά φορά υπάρχουν και μετοχές η αξία των οποίων δεν αποδίδεται στο ταμπλό…

«Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές. Σημασία έχει αν ως κόμμα κυβερνών και μεγάλο τη Δευτέρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα προκαλέσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ξανά…

Αυτό εξαρτάται από εμάς, ανεξάρτητα από τις μετοχές του καθενός μας».

Ερωτ.: Η κυβέρνηση θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της;

«Εκτιμώ ότι ο κύριος Σημίτης θα βγει πολύ ενισχυμένος από αυτό το συνέδριο. Σημασία έχει πώς θα διαχειριστούμε όλοι τα πράγματα μετά τη Δευτέρας. Για μένα η κρίσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα. Η ατμόσφαιρα, το χρώμα και το άρωμα που θα βγουν από το συνέδριο. Εάν δεν βγει κάτι τέτοιο, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

Ερωτ.: Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής του συνεδρίου δεν θα καθορίσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Πόσο ισχύει αυτό; Γιατί τελικά έγινε το συνέδριο;

«Το συνέδριο δεν γίνεται για τους διαχειριστές της εξουσίας, αλλά για το αντικείμενο της διαχείρισης. Για θέματα πολιτικής γίνεται. Η ευθύνη του Πρωθυπουργού είναι αυτό που ζητεί ο κόσμος και ελπίζω να αποτυπωθεί στο συνέδριο. Αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη την πολιτική να τη διαχειριστούν αποτελεσματικά. Όλα θα κριθούν τη Δευτέρα.»

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home