ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και πρώην Υπουργός Οικονομικών, πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ εάν κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Μαρτίου ή όποτε αυτές γίνουν, θα πρέπει υπό το βάρος των δισβάστακτων και υπερβολικών ελλειμμάτων να επιδιώξει την σταθεροποίηση της οικονομίας, στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση, όχι οπωσδήποτε απαραίτητη, αναθεώρησής του σε τομείς δαπανών, όπως της έρευνας και της παιδείας για λόγους καθαρά αναπτυξιακούς.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επανανομιμοποίηση της πολιτικής και παράδοσης της δημόσιας διοίκησης από τους κομματικούς εξουσιαστές στην κοινωνία.
Έχετε διαπιστώσει ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει καταστεί στον χώρο της Ε.Ε. αλλά και ευρύτερα, ανυπόληπτη που δεν προκαλεί πλέον τον διεθνή σεβασμό;
Φυσικά, γιατί η διεθνής κοινότητα βλέπει ότι δεν εκπέμπουμε ζωτικότητα και ότι η οικονομική κατάστασή μας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα και αποφάσεις για το γεγονός. Παραμένουμε σχεδόν άπραγοι και εκστατικοί, αναμένοντας και μόνον την Αθηνά να μας βοηθήσει.
Η κατάσταση μας, η οικονομική κυρίως εννοώ, είναι αναστρέψιμη ή βαδίζουμε σε πλήρη κατάρρευση;
Ζούμε σε μια εποχή που αναζητά άλλου τύπου πολιτική διαχείριση απ’ την σημερινή, όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί τόσο πιο εύκολη ή ολιγότερον δυσχερής, θα είναι η ανατροπή. Οι χώρες δεν καταρρέουν, αλλάζουν τρόπους πολιτικής λειτουργίας στα πλαίσια ενός αυθεντικού εκσυγχρονισμού, τονίζω το αυθεντικού.
Θεωρείται εύκολη αυτή την αλλαγή τρόπων πολιτικής λειτουργίας, αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπιών;
Την θεωρώ δύσκολη αλά όχι αδύνατη. Θα αντιληφθούν ότι π.χ. το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι μια συντηρητική νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πρόταση, όπως από άγνοια, αφέλεια αλλά και πολιτική σκοπιμότητα υποστηρίζουν ιδίως οι αριστεροί και αριστερίζοντες. Φανταστείτε τι θα επικρατήσει σε περίπτωση κατάργησης αυτού του Συμφώνου. Η διαχείριση των ελλειμμάτων θα γίνεται κάτω από την πίεση των διεθνών χρηματογορών και μόνον. Προτιμώ την πειθαρχεία του Συμφώνου για μια νοικοκυρεμένη οικονομία, παρά να ιδώ τη χώρα να κατασπαράσσεται από τη διεθνή τοκογλυφία στο όνομα μιας αριστερής φιλολαϊκής αφέλειας.
Την σημαντική πτώση της δημοτικότητας της αριστεράς στον Ευρωπαϊκό χώρο, υπό την μεταρρυθμιστική ή ριζοσπαστική της εκδοχή που την αποδίδετε;
Στο γεγονός ότι η αριστερά αρνείται να υιοθετήσει το πολιτικό ρεαλισμό και τον ειλικρινή ριζοσπαστισμό εμμένουσα σε αναχρονιστικά ιδεολογήματα και φαντασιώσεις.
Λένε ότι όταν αναλαμβάνει μια νέα κυβέρνηση, οι πρώτες 100 ημέρες είναι δύσκολες, μετά μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι. Συμφωνείτε με αυτό;
Αντίθετα, έχω σχηματίσει εκ της πράξεως των αντίληψη, ότι οι 100 πρώτες ημέρες είναι οι πιο εύκολες. Μοιάζουν με την περίοδο μέλιτος των νεονύμφων. Έχουν βέβαια οι πρώτες αυτές ημέρες την σημασία τους, αφού κατά την διάρκειά τους χαράσσεται το στίγμα, η πρώτη πορεία. Ένα στίγμα, που πρέπει να προσδιορίζει την ουσία της πολιτικής που θα ασκηθεί, μιας πολιτικής με βαθιά πολιτικό, κοινωνικό και ουσιαστικό περιεχόμενο.
Η διαφθορά και η ελαστικότητα των συνειδήσεων στην δημόσια διοίκηση, πως βλέπεται να αντιμετωπίζεται;
Με μια μόνη σχετική συνταγή. Η δημόσια διοίκηση να παραδοθεί στην κοινωνία και όχι στους κομματικούς εξουσιαστές.
Οι συνέπειες ή έστω υπολείμματα από τις αντιπαραθέσεις της εσωκομματικής μάχης για την αρχηγία, νομίζετε ότι έχουν ξεπερασθεί ή υποβόσκουν ακόμη; Νομίζετε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει βαθιά επηρεασθεί από την σχετική αντιπαράθεση;
Υπό την προϋπόθεση εγκαταλείψεως των προσωπικών επιθυμιών και σωστή διαχείριση της πολιτικής, όλα είναι δυνατόν να
|