ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2009
Στις παρεμβάσεις σας περιγράφετε μια εφιαλτική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Τι συνέπειες τελικά θα έχει η κρίση για τη χώρα μας;
«Όταν θ’ αρχίσει να υποχωρεί η κρίση, τότε η Ελλάδα θα αντιληφθεί πόσα σπασμένα πλευρά της έχει αφήσει. Τότε όλες οι χώρες θα καταταγούν σε δύο κατηγορίες. Σ’ εκείνες που είναι χρεωμένες και ανήμπορες και σε εκείνες που δεν είναι. Αλλά και οι χρεωμένες χώρες θα διαχωριστούν επίσης σ’ εκείνες που παραμένουν ανταγωνιστικές και θα μπορούν να επιβιώσουν μέσα στις νέες συνθήκες και σε εκείνες, όπως η Ελλάδα, που στηρίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μόνο στην κατανάλωση και στους κρατικούς και ιδιωτικούς υπερδανεισμούς και μετά την κρίση οφείλουν να δημιουργήσουν νέα παραγωγικά περιβάλλοντα, αν θέλουν να επιζήσουν αξιοπρεπώς. Θα είναι κρίμα ν’ αρχίσουμε πάλι να ψάχνουμε για σωσίβια. Ίσως στα πλαίσια της διεθνούς αλληλεγγύης να βρούμε μερικά, αλλά δεν θα μας σώσουν. Αυτό που προέχει τώρα είναι ν’ αρχίσουμε αμέσως να ανασυγκροτούμε τη χώρα μας, ξεκινώντας από τους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους».
Για ποιούς «μηχανισμούς» μιλάτε;
«Tην σημερινή καταβύθιση της χώρας δεν μπορεί να τη διαδεχθεί μια νέα εθνική αναδημιουργία, χωρίς να ανατραπούν οι στρεβλοί, αναχρονιστικοί, πολυάριθμοι και στην πλειοψηφία τους ανίκανοι μηχανισμοί του κράτους. Όλοι πρέπει να επαναξιολογηθούν και όπου χρειάζεται να καταργηθούν και να προκύψουν νέοι λιτοί μηχανισμοί που θ’ αντιστοιχούν με τις σημερινές ανάγκες της χώρας και όχι στις ανάγκες επιβίωσης των υπηρετούντων σ’ αυτούς. Δεν αναφέρομαι στο νομικό κέλυφος της κρατικής διοίκησης αλλά στην εσωτερική της λειτουργία και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εκεί θα κριθεί μια διοικητική μεταρρύθμιση και όχι σε διοικητικούς “οργανωτισμούς”».
Δηλαδή τί προτείνετε;
«Για παράδειγμα, τι χρειάζονται σε μια μικρή χώρα οι εκατοντάδες γενικοί διευθυντές, οι χιλιάδες διευθυντές και τμηματάρχες, οι δεκάδες αντιστρατηγοί, υποστράτηγοι και ταξίαρχοι στον Στρατό και στην Αστυνομία, που το μόνο που επιτυγχάνουν τελικά είναι να στραγγαλίζουν το ίδιο το κύρος και την απόδοση του θεσμού που υπηρετούν; Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Τι χρειάζεται τόσο μεγάλος αριθμός αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, όταν η χώρα σαπίζει από την βραδύτητα της Δικαιοσύνης; Τέλος, τι χρειάζεται όλος αυτός ο πολυάριθμος κύκλος των υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων και προέδρων πάσης φύσεως αμφιλεγόμενων οργανισμών που είτε τροφοδοτεί ατέλειωτες προσδοκίες για ανασχηματισμούς και υπουργοποιήσεις είτε παράγει ανεξέλεγκτη πολιτική ύλη που τροφοδοτεί την κρατική διάλυση; Εάν όλα αυτά και άλλα ακόμη δεν γίνουν, τότε δεν θα μετράμε απλώς πλευρά τσακισμένα, αλλά το μέγεθος του κοινωνικού και οικονομικού ακρωτηριασμού της χώρας».
Συμφωνείτε και με την άποψη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών;
«Θα συμφωνούσα όχι για λόγους οικονομικούς, αλλά για να περιοριστεί ανώφελη πολιτική ύλη»
Πιστεύετε στ' αλήθεια ότι μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα;
«Δεν το συζητώ, δεν γίνεται να μην γίνουν! Και μάλιστα το συντομότερο. Ας το καταλάβουμε όλοι. Η κρίση στην Ελλάδα θα διαρκέσει περισσότερο από τις άλλες χώρες και δεν αντιμετωπίζεται με βραχυχρόνια μέτρα ούτε με ψευδαισθήσεις ανάκαμψης τύπου χρηματιστηρίου και νέους υπερδανεισμούς».
Παρεμβάσεις στους θεσμούς δεν θα χρειαστούν;
«Βεβαίως, απαιτούνται αλλαγές και στους πολιτικούς θεσμούς της χώρας, όπως ενδεικτικά ένας νέος εκλογικός νόμος με βάση τις μονοεδρικές, εκλογές κάθε τετραετία, κατάργηση των κοινοβουλευτικών υφυπουργών, κατάργηση πέραν του ενός όλων των γενικών γραμματέων, τα υπουργεία να μετατραπούν σε υπουργεία τεκμηρίωσης, ελέγχου και παραγωγής πολιτικής με επιστήμονες υπαλλήλους και με ελάχιστους διοικητικούς και όλες οι σημερινές αρμοδιότητες μαζί με τους υπηρετούντες διοικητικούς υπαλλήλους να πάνε στις αυτοδιοικούμενες περιφέρειες, νομαρχίες και τους νέους δήμους ό,τι δηλαδή απαιτεί η λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους. Επιπλέον, να καταργηθεί συνταγματικά η πρόσληψη υπαλλήλων "με νόθες συμβάσεις έργου". Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αθλιότητες του πολιτικού συστήματος που διαλύει την δημόσια διοίκηση και νοθεύει την ελληνική κοινωνία με μηνύματα απαξίας».
Και στον χώρο της οικονομίας;
«Επιτέλους να τελειώνουμε με τους πολιτικούς αναχρονισμούς που καθηλώνουν την ελληνική οικονομία και με τον συντεχνιακό καθεστωτισμό που δυναστεύει την πολιτική ζωή. Η οικονομία μας είναι ακόμη παγιδευμένη σε ιδεολογήματα του παρελθόντος και γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες δημόσιες πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό της. Ενδεικτικά, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε πολιτικές δημιουργίας “θυλάκων αριστείας” για συγκεκριμένες παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτές θα επιλεγούν με βάση τα γεωοικονομικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Τα νέα πεδία ίσως να είναι ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ποιοτική μεταποίηση προϊόντων, οι μεταφορές, η τεχνολογία, οι παράλληλες επενδύσεις της ναυτιλίας, η αξιοποίηση της γης, οι νέες ενεργειακές επιλογές, οι διεθνείς συμπράξεις Ελλήνων και ξένων οικονομικών δραστηριοτήτων κλπ. Επίσης, θα ήθελα να διατρανώσω για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει στην ιστορία προηγούμενο χώρας που να πέτυχε ανάπτυξη υιοθετώντας πολιτική υπερβολικών ελλειμμάτων».
Θεωρείτε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις γι’ αυτά που προτείνετε;
«Υπάρχει ανάγκη να εισβάλλει ένα άλλο πνεύμα στη χώρα. Η εποχή αποζητά ένα πνεύμα στιβαρότητας, ένα πνεύμα που να κυριαρχείται από γενετήσια ορμή. Αν τα πράγματα παραμείνουν στην Ελλάδα αχαμνά και νεφελώδη όπως σήμερα, αλίμονο στις επόμενες γενιές».
Οι οποίες κατά τη γνώμη σας τί θα κληρονομήσουν;
«Εάν θα δει κανείς πρόσφατη έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann Stiftung, ανάμεσα σε 30 χώρες του ΟΟΣΑ θα φρίξει. Η Ελλάδα στα θέματα διακυβέρνησης, ελέγχου της εξουσίας, ικανότητας μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής στην συνεχή αλλαγή των παγκόσμιων συνθηκών αλλά και στρατηγικού και μακρόπνοου σχεδιασμού, οικονομίας και εργασίας, έρευνας και ανάπτυξης, εκπαίδευσης, κοινωνικής προστασίας των αδυνάτων και κοινωνικής συνοχής είναι στην τελευταία ή, στην καλύτερη περίπτωση, στην προτελευταία θέση. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η ανάταξη της χώρας πρέπει να είναι ολιστική, πειθαρχημένη, με βολονταρισμό και σχέδιο. Αυτό όμως επιτυγχάνεται από πραγματικούς πολιτικούς και όχι από νεογέννητους ρήτορες της επικοινωνιακής “διανόησης”».
Ποιους εννοείτε;
«Βρείτε τους».
Πιστεύετε ότι τις απόψεις σας τις συμμερίζονται πολλοί μέσα στο κόμμα σας;
«Είναι αυτονόητο ότι στηρίζω απόλυτα το κόμμα και την παράταξή μου και συνεισφέρω με τις απόψεις μου. Διερχόμαστε ως χώρα μια δύσκολη περίοδο που οι απόψεις πρέπει να κραυγάζουν».
Αλήθεια, πώς σας φάνηκε το κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση;
«Η χώρα ζει μια περίοδο της ιστορίας της όπου ηττήθηκε ηθικά. Όσα συμβαίνουν δεν είναι κάποιες εξαιρετικές συμπτώσεις, αλλά τα συμπτώματα μιας μεγάλης αρρώστιας που πλήττει τον δημόσιο βίο της χώρας. Ο κυνισμός είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην πολιτική της λειτουργία και προκαλεί μεγάλες αλλοιώσεις στα αξιακά συστήματα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι περίπου ο ίδιος κυνισμός που απαντάται στην Ιταλία με την κυριαρχία του Μπερλουσκονισμού. Ομοίως και στην Ελλάδα, ό,τι εξυπηρετεί προσωπικές επιδιώξεις χαμηλού στόχου επιβάλλεται κυνικά. Ο επαγγελματικός καιροσκοπισμός αναγορεύεται σήμερα στη χώρα μας ως κριτήριο πολιτικής “αρετής”. Ο εκφραστής αυτού του κυνισμού στην Ελλάδα είναι δυστυχώς η κυβέρνηση. Η εσπευσμένη διακοπή των εργασιών της Βουλής είναι η πλήρης απόδειξη κυνικής συμπεριφοράς στην πολιτική ζωή. Πρόκειται για βανδαλισμό των αδύναμων ούτως ή άλλως θεσμών της χώρας μας. Τις ολέθριες συνέπειες αυτής της ενέργειας θα τις δούμε σύντομα».
Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι βυθίζει τη χώρα στη σκανδαλολογία.
«Σε μια προηγμένη Δημοκρατία ισχύουν τα εξής πολιτικά αξιώματα. Πρώτον: οι υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς εκκαθαρίζονται γρήγορα και σε βάθος, αλλιώς μολύνουν την κοινωνία. Δεύτερον: η συγκάλυψη δεν μολύνει απλώς μια κοινωνία, την καταστρέφει. Τρίτον: ο χρόνος της λήθης είναι ευθέως ανάλογος του βάρους των ανομημάτων».
Προβλέπετε μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές;
«Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε καθολική κατάρρευση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ να είναι νικηφόρο και πιστεύω ότι θα είναι».
|