ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2001

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ «ΝΕΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Να μη γίνουμε σαν τους επιγόνους του Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές με την έννοια που όλοι νομίζουμε, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Υπάρχει μία, και είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που επιδιώκουν και εργάζονται για την πρόοδο της χώρας και στις δυνάμεις που επιδιώκουν να προστατεύσουν τα πεδία συμφερόντων που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Η εκτίμηση, και η «διαφοροποίηση» σε σχέση με τη νέα στρατηγική του ΠΑΣΟΚ που επιτάσσει ολομέτωπη επίθεση ενάντια στη ΝΔ και στους εκπροσώπους του κεφαλαίου, Σ.Ε.Β., κ.λ.π., ανήκει στον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν πιστεύει σ’ αυτά», στο να κάνει κανείς «πολλές φορές βουτιά στην ιστορία». Και αναγνωρίζει ως μόνο πραγματικό πεδίο σύγκρουσης εκείνο για την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν, δηλώνει στα «ΤΑ ΝΕΑ» «αυτοί που θέλουν να γίνει η χώρα σύγχρονο κράτος και έχουν τις ικανότητες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και οι αριθμητικώς υπέρτερη ομάδα, η οποία είτε είναι βολεμένη είτε δεν έχει τις δυνατότητες να παρακολουθήσει τις εξελίξεις».

Ο Υπουργός Υγείας θεωρεί πως οι δυνάμεις αυτές δεν υπάρχουν μόνο στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν παντού και άρα πρέπει να κινητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία για να τις αντιμετωπίσει. Σε ότι αφορά την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση και αναφέρει ότι την κύρια ευθύνη για την αναστροφή του κλίματος την έχει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος «θα πρέπει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες». Όταν όμως ερωτάται αν αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να είναι αλλαγές προσώπων ή πολιτικών, επισημαίνει πως «δεν μπορούμε κάθε φορά να κάνουμε τεχνάσματα μέσα από ανασχηματισμούς και αλλαγές προσώπων». Και προσθέτει με έμφαση ότι «μην ξεχνάμε πως το σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό». Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί «θεμιτές» τις φιλοδοξίες των κορυφαίων στελεχών, αλλά υπογραμμίζει ότι πρέπει να «στηριχθεί» ο Σημίτης και «μη αρχίζοντας σαν τους επιγόνους του Αλεξάνδρου πριν ούτως χαθεί η μάχη της διαδοχής»…

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υγείας είναι η ακόλουθη :

Ερωτ. : Kύριε Υπουργέ, ολοκληρώθηκε αυτή η διήμερη Κεντρική Επιτροπή, βρέθηκε λύση για το Ασφαλιστικό;

Σαφώς όχι.

Ερωτ. : Τότε γιατί έγινε; Μαζευτήκατε να τα πείτε, για να τα πείτε;

Οι Κεντρικές Επιτροπές και τα Εκτελεστικά Γραφεία και πολιτικά όργανα του κάθε Κόμματος δεν είναι για να υποκαθιστούν την κυβέρνηση. Αυτά ήτανε τις πάλαι ποτέ περιόδους υπαρκτού σοσιαλισμού. Σήμερα το αντικείμενο δεν ήταν να βρούμε λύση στο Ασφαλιστικό, αλλά να οριοθετηθούν κάποιες βασικές αρχές και τίποτα άλλο.

Ερωτ. : Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά αυτό που προκύπτει είναι έως τώρα ότι εσείς δεν μπορείτε ως ΠΑΣΟΚ, δηλαδή κυβέρνηση και συνδικαλιστές να βρείτε έναν κοινό τόπο συζήτησης. Γι' αυτό δεν προχωράει ο διάλογος.

Ο κοινός τόπος συζήτησης κλονίστηκε από τον τρόπο εισαγωγής του θέματος του Ασφαλιστικού και αυτή την στιγμή γίνονται προσπάθειες, διεργασίες που απαιτούν κάποιο χρόνο για ν' αρχίσει ο απαραίτητος ουσιαστικός διάλογος. Προσωπικά μου αρέσει η λέξη συζήτηση για να οδηγηθούμε σε κάποια λύση.

Πάντως, θεωρώ αδιανόητο και θα είναι μια πράξη απίστευτης πολιτικής δειλίας έναντι των επόμενων γενεών να διολισθήσουμε σε μη λύση, αφήνοντας το θέμα χρονικά ανοιχτό προσπαθώντας ν' αγοράσουμε πολιτικό χρόνο.

Ερωτ. : Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος;

Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί ο διάλογος και η κυβέρνηση, αλλά και τα συνδικάτα να πάρουν την ευθύνη να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν νομοσχέδιο.

Ερωτ. : Κύριε Υπουργέ, εκ των πραγμάτων βλέπετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ήδη από επίσημα χείλη λέγεται ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο όταν θα είναι πιο ώριμα τα πράγματα. Διερωτάται κανείς γιατί το Σεπτέμβριο θα είναι πιο ώριμα τα πράγματα και δεν θα είναι, ας πούμε τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο ή τον επόμενο Μάρτιο;

Η δική μου θέση είναι το συντομότερο δυνατόν ν' αρχίσει ο διάλογος, και να κλείσει το συντομότερο δυνατόν με συμφωνίες. Κοιτάξτε αυτό το πράγμα είναι αποτέλεσμα της οικοδόμησης τα τελευταία πενήντα χρόνια ενός κοινωνικού συντεχνιακού κράτους, όπου οι διάφορες ομάδες ασκώντας πίεση στην κάθε φορά πολιτική εξουσία επέβαλλαν προνόμια τα οποία δεν ανατρέπονται έτσι με μονοκονδυλιές και με αφορισμούς. Κάτι το οποίο κάνει την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος οδυνηρότερη σε σχέση με άλλες χώρες.

Χρειάζεται να υποστούμε ένα ισχυρό σοκ. Νομίζω όμως ότι αυτό το ισχυρό σοκ θα πρέπει να μας διαπεράσει και σε άλλα προβλήματα όχι μόνο για το Ασφαλιστικό.

Πρέπει να απαλλάξουμε τη χώρα από τις πλείστες όσες αγκυλώσεις, οι οποίες την έχουν καθηλωμένη. Και αυτή είναι ευθύνη αυτής της κυβέρνησης και μόνο.

Ερωτ. : Θυμάμαι ότι αυτή ακριβώς τη διατύπωση περί ισχυρού σοκ είχατε χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν σε ό,τι αφορά την οικονομία…

Κοιτάξτε ισχυρό σοκ δεν σημαίνει ότι δεν θα λάβεις υπόψη σου με πολλή κρίση στην κοινωνική ευαισθησία τις κοινωνικές πραγματικότητες. Aλλά προσωπικά δεν δέχομαι και δεν το δέχεται νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι με την πρώτη δυσκολία να κρυβόμαστε, με την πρώτη δυσκολία και αντίδραση να παραιτούμεθα. Να έρχεται μπροστά το φάσμα του πολιτικού κόστους. Αυτό πλήρωσε 50 χρόνια και πληρώνει ο ελληνικός λαός. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο.

Ο χρόνος σ' αυτή τη χώρα χάθηκε πολύ, δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλο, οι άλλες κοινωνίες εξελίσσονται, Πάμε σε άλλο μοντέλο λειτουργίας της χώρας και κάποιοι θέλουν να παραμείνουν τα πράγματα όπως είναι έτσι.

Ερωτ. : Ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι» κ. Παπαδόπουλε, γιατί, να τώρα ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, πάλι μίλησε για «κάποιους». Γιατί δεν τους ονομάζετε; Ποίοι είναι αυτοί; Είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ; Είναι έξω από το ΠΑΣΟΚ;

Είναι παντού. Εκείνο που εγώ πιστεύω είναι ότι αυτή την ώρα γίνεται στη χώρα μας μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα σε δυνάμεις που θέλουν τη χώρα να προχωρήσει και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και την Ευρωπαϊκή προοπτική και σε δυνάμεις που δεν έχουν τις δυνατότητες να μπορούν να προσαρμοστούν σ' αυτές τις επιδεξιότητες χωρίς το γνωστικό κεφάλαιο, δυνάμεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει παιδεία συμφερόντων που δεν θέλουν να τ' απαλλοτριώσουν, όμως η σύγκρουση αυτή διατρέχει όλο το πολιτικό σύστημα.

Ερωτ. : Αυτό που λέτε είναι τελείως διαφορετικό με απ' αυτό που κάνουν πολλοί από εσάς, με τον Πρωθυπουργό επικεφαλή, να προσπαθείτε να δημιουργήσετε και πάλι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι στην κοινωνία όλα αυτά έχουν ένα αντίκρισμα;

Θα σας πω το εξής οι αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας δεν εκφράζονται με αυτούς τους διαχωρισμούς, τους κλασσικούς αλλά εκφράζονται σε δύο μορφές κοινωνικών δυνάμεων. Αυτοί που θέλουν να γίνει η χώρα σύγχρονο κράτος και έχουν τις ικανότητες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και η άλλη η αριθμητικώς υπέρτερη ομάδα, η οποία είτε είναι βολεμένη, είτε δεν έχει τις δυνατότητες να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

Οι διαχωριστικές γραμμές

Ερωτ. : Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη αλλά επαναλαμβάνω αυτό που λέτε εσείς τώρα είναι τελείως διαφορετικό απ' αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός έχει οριοθετήσει τον αντίπαλό του που είναι η Νέα Δημοκρατία, οι βιομήχανοι και δεν ξέρω ποιος άλλος. Εσείς λέτε ότι εδώ υπάρχει, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μάχη ανάμεσα στους προοδευτικούς και τους αναχρονιστές.

Δεν είπα αυτό. Είναι βέβαια επόμενο να ζητά κανείς αυτά τα παλιά περιγράμματα και κάνει πολλές φορές βουτιές στην ιστορία. Αλλά εγώ δεν πιστεύω σ' αυτά. Αυτά μπορεί να γίνονται κάποια στιγμή πρέπει να γίνονται με πολύ λελογισμένο τρόπο, διότι δεν μπορούν ν' αποτελούν βάση, επάνω στην οποία θα οικοδομηθεί μία πολιτική που έχει να κάνει με την πρόοδο και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

Ερωτ. : Μπορεί η επίθεση αυτή να οφείλεται στ’ ότι έχετε απωλέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας ;

Εγώ δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ απώλεσε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, γιατί τέτοιο βαρύ κλίμα, τέτοια ανταριασμένη ατμόσφαιρα την έχει σε όλη την 20ετή διαδρομή του το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πολλές φορές και με πιο οξυμένο τρόπο.

Κάποιο κλίμα αμφισβήτησης πραγματικά το νοιώθω και εγώ, όμως πιστεύω βαθύτατα ότι μόνο μία θεραπεία υπάρχει. Πρώτον, ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες και έχει την κεντρική ευθύνη αναστροφής του κλίματος. Εμείς οι υπόλοιποι να σκεφτούμε λοιπόν ότι έχουμε μονόδρομο να προχωρήσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση που είπα, δηλαδή της παραγωγής έργου, στηρίζοντας τον κ. Σημίτη. Και μη αρχίζοντας σαν τους επιγόνους του Αλεξάνδρου πριν ούτως χαθεί η μάχη της διαδοχής, γιατί αυτά τα πράγματα ο λαός δεν τα συγχωρεί.

Τώρα αν επανέλθουμε στις παλιές συνταγές του πολιτικού κόστους και της αγοράς του πολιτικού χρόνου, να είσθε απόλυτα βέβαιοι, εγώ είμαι πεπεισμένος απόλυτα ότι η ήττα θα είναι βεβαία.

 

Xρειάζεται συμμάζεμα στη δράση στελεχών

Ερωτ. : Το ΠΑΣΟΚ πάντως, δίνει την εικόνα αλληλοσπαραγμού. Πως σχολιάζει ο Υπουργός Υγείας αυτό το φαινόμενο ;

Επειδή ζω τα πράγματα από μέσα, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν το λέω έτσι για να δημιουργήσω ψευδεπίγραφη κατάσταση. Πλην όμως χρειάζεται κάποιο συμμάζεμα στην δράση, τίποτα άλλο.

Ερωτ. : Προσωπικές πολιτικές υπάρχουν;

Προσωπικές πολιτικές πάντοτε υπήρχαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά νομίζω κάθε φορά αυτοϋποτάσσονταν στο κοινό στόχο.

Ερωτ. : Τώρα;

Τώρα εάν συνεχίσει αυτό το κλίμα χαλαρότητας τότε δεν θα έχει και δυνατότητα συνέχισης αυτή η κυβέρνηση. Διότι ύστερα από λίγο καιρό εάν δει και νοιώσει ο κόσμος ότι εμείς απλώς εξαντλούμε συνταγματικές προθεσμίες, τότε βεβαίως δεν θα υπακούει στο σύστημα. Γιατί η νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης δεν είναι επειδή στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αναγράφεται κάποιος ως πρωθυπουργός ή ως υπουργός, είναι η πεποίθηση που έχει ο κόσμος ότι παράγεις και δημιουργείς και τούτο μόνο σε νομιμοποιεί.

 

Οι φιλοδοξίες των στελεχών

Ερωτ. : Κύριε Υπουργέ, γιατί πολλά στελέχη δίνουν την εικόνα ότι πρώτα κοιτάνε το προσωπικό τους μέλλον και εν συνεχεία το να χειριστούν τα προβλήματα της κυβέρνησης;

Επειδή ζω τις αγωνίες των στελεχών και των υπουργών κλπ. αυτό το πράγμα ειλικρινά δεν το πιστεύω, ο κάθε υπουργός αγωνίζεται στο πεδίο της ευθύνης του και συλλογικά, αλλά εν πάση περιπτώσει θεωρώ και ότι είναι θεμιτό κάποιοι να έχουν πολιτικές φιλοδοξίες, αρκεί βεβαίως να μην τις προτάσσουμε.

Ερωτ. : Είπατε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει ν' αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, θέλω να μου απαντήσετε τι είδους θα είναι αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες. Ανασχηματισμό εισηγείσθε;

Πιστεύω ότι σε κάποια στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κρίνει θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Και στο Κόμμα επίσης, τις οποίες αυτή την στιγμή δεν θα ήθελα να τις ειδικεύσω.

Ερωτ. : Είναι θέμα αλλαγής προσώπων ή πολιτικών κ. Υπουργέ;

Κοιτάξτε, υπάρχουν σχεδιασμοί σ' αυτά τα πράγματα. Αν υπάρχουν προτεραιότητες και πολιτικές συγκεκριμένες, απλώς θα πρέπει κάθε φορά να ενισχύεται η αποτελεσματικότητά τους. Αλλά δεν πιστεύω στην λογική και το λέω με πολύ καθαρό τρόπο, ότι μπορούμε να κάνουμε τεχνάσματα μέσα από ανασχηματισμούς και αλλαγές προσώπων.

Αν είναι μόνο αυτό καλύτερα να μην γίνει. Μιλάω για συνολικά πράγματα, τα οποία κάθε φορά κ. Παπαχρήστο, έχουν να κάνουν και με το ύφος της εξουσίας, το οποίον έχει ο πρωθυπουργός , ο οποίος κυβερνάει τη χώρα.

Μην ξεχνάμε ότι το σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Νομίζω προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσουμε και αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει με τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέφερα προηγουμένως να σηματοδοτήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και ελπίζω ότι θα το κάνει.

 

Να γίνει γρήγορα

Ερωτ. : Κύριε Υπουργέ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε μια πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει μόνο 2 μήνες για να μπορέσει να αλλάξει το κλίμα, αλλιώς μετά θα χάσετε τις εκλογές. Τι πιστεύετε επ’ αυτού ;

Δεν γνωρίζω κατ' αρχάς τι εννοεί ο Θόδωρος και δεν θέλω να ερμηνεύω τοποθετήσεις συναδέλφων.

Ερωτ. : Στενεύουν να περιθώρια;

Ό,τι έχει να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτ. : Πείτε μας κάτι για την οικονομία. Αναπτύσσεται μια φιλολογία ότι υπάρχουν τεράστια ελλείμματα έχουν γίνει μεταφορές κεφαλαίων. Ποια είναι η αλήθεια; Είχατε χρηματίσει τόσα χρόνια και με πολύ επιτυχία Υπουργός Οικονομικών.

Κύριε Παπαχρήστο την 10ετία του 90 θα σημαδευτεί η ελληνική Ιστορία σαν μια πρώτη συστηματική προσπάθεια από υπάρξεως του ελληνικού κράτους, όπου μπήκε μία τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας μας.

Με δέος θυμάμαι τι οικονομία παραλάβαμε το 1993 όταν τότε εγώ είχα το Υπουργείο Οικονομικών. Τα πράγματα τώρα είναι εντελώς διαφορετικά. Προβλήματα υπάρχουν πάντοτε, φώναζα και φωνάζω και θα φωνάζω ότι χρειάζεται η χώρα, όπως έχουν πετύχει και όλες οι χώρες της Ευρώπης, σταθερά δημοσιονομικά πεδία.

Αν αυτό δεν υπάρχει τότε τα περιθώρια άσκησης άλλων πολιτικών δεν είναι πάρα πολλά. Και σημειώστε το εξής : δεν μπορούμε κάθε φορά με την παραμικρή πίεση να υποχωρούμε. Ταυτόχρονα όμως θέλω να τονίσω ότι δεν μπορεί το κράτος να μην συμπεριφέρεται με αξιοπιστία σε αναδειχθείσες νομοθετικές και συμβατικές υποχρεώσεις. Τότε υπάρχει ένας κλονισμός εμπιστοσύνης που δεν είναι στενά δημοσιονομικός, είναι δε και βαθύτατα πολιτικός.

Ερωτ. : Κάτι τελευταίο. Πως κρίνετε το γεγονός ότι όλο και συχνότερα στελέχη αμφισβητούν τον Πρωθυπουργό ;

Τα πράγματα είναι καθαρά, από εκεί και πέρα μπαίνουμε σε πεδία ύψιστης αφέλειας. Ο Σημίτης αποτελεί μέγιστο κεφάλαιο και για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα λόγω της ισχυρής αξιοπιστίας που έχει κυρίως στο εξωτερικό, που το έχουμε ανάγκη όσο κάθε άλλη φορά, ιδιαίτερα αυτή η εποχή το έχει ανάγκη.

Ο Σημίτης πρέπει να στηριχθεί, πρέπει να προστατευθεί, αλλά πρέπει να τονίσω και κάτι άλλο, χωρίς να θέλω να το αναλύσω, πρέπει και να αυτοπροστατευθεί.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home