”20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ” ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”

ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

 

“Με δανεικά που βουλιάζουν την οικονομία δεν κάνεις πολιτική”

 

Όλες οι μεγάλες αυτοκρατορίες κατακρημνίστηκαν όταν οι ‘τεφτεριτζήδες’-λογιστές του κράτους απέτυχαν. Με δανεικά που βουλιάζουν την οικονομία δεν κάνεις πολιτική, λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου Τα βήματα του Εστερναχ - Η Ελλάδα μετά το 2010. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, επισημαίνει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι ενδογενές, απλώς η διεθνής ύφεση το αναδεικνύει κα επισπεύδει τις συνέπειες

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον καιρό να εκφραστείτε πολιτικά μέσα από ένα βιβλίο;

Επέλεξα να γράψω ένα πολιτικό δοκίμιο με υπεύθυνες και καθαρές απόψεις για το μέλλον της χώρας μου αντί να παριστάνω τον κομπάρσο των τηλεοπτικών εκπομπών και τον μεταπράτη ψεύτικων ελπίδων.

Πού μας οδηγούν τα βήματα του Έστερναχ;

Τα βήματα των κατοίκων της πόλης του Έστερναχ είναι μόνο ένας συμβολισμός. Από την ελληνική κοινωνία εξαρτάται αν το επόμενο μετέωρο βήμα θα είναι προς τα μπρος ή προς τα πίσω.

Θεωρείτε ότι είναι ένα προφητικό πολιτικό βιβλίο;

Οι προφήτες και τα βιβλία τους υπάρχουν μόνο στις καθυστερημένες κοινωνίες. Τα βιβλία σκέψης προσπαθούν να υιοθετήσουν τον ορθό λόγο. Αυτό επιχειρώ.

Αλήθεια είναι μετέωρα τα βήματα της Ελλάδας του 21ου αιώνα;

Στη δεκαετία του ’90 η Ελλάδα έκανε δύο βήματα μπροστά. Στην πρώτη δεκαετία του αιώνα που διερχόμαστε κάνει δύο βήματα πίσω. Όλα θα κριθούν για τη χώρα μας από τις αποφάσεις που θα πάρει η ίδια η κοινωνία για την πορεία της τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Κι όλα αυτά με την κοινωνία να παραμένει ανέπαφη και αμέτοχη;

Η ελληνική κοινωνία πρέπει ν’ απαλλαγεί από τα είδωλα της λαϊκής πλάνης κι από την ιδεολογική τρομοκρατία που ασκούν καθημερινά οι εύκολοι διαδηλωτές της ακινησίας της.

Λέτε στο βιβλίο πως η χώρα πορεύεται τυφλά και χωρίς σχέδιο. Τι πρέπει να αλλάξει;

Τα πάντα. Η μορφή του μέλλοντος εξαρτάται από το πλέγμα των νέων θεσμών που θα οικοδομήσουμε. Υπάρχουν ακόμα νησίδες αρετής και θύλακες αντίστασης που μπορούν να κυοφορήσουν νέες πραγματικότητες.

Βλέπετε αναγκαίο ένα νέο εκσυγχρονισμό για την χώρα;

Δεν υπάρχει νέος ή παλιός εκσυγχρονισμός. Η ανάγκη των κοινωνιών να εξελίσσονται στα νέα δεδομένα είναι η κορυφαία ευθύνη της πολιτικής. Όσοι αντιστέκονται στο πανάρχαιο αυτό δόγμα είναι ή ιδιοτελείς ή καθυστερημένοι.

Μήπως η λέξη εκσυγχρονισμός όμως λειτουργεί απωθητικά για τμήμα της κοινωνίας;

Αισθάνονται άπωση μόνο όσοι είναι βουτηγμένοι στη λιπαρή ιδιοτέλεια των συμφερόντων τους.

Τι ρόλο μπορεί να παίξει σ’ αυτό η δημοκρατική παράταξη;

Η δημοκρατική παράταξη είναι ο ιστορικός χώρος έμπνευσης και έκφρασης του ελληνικού λαού καθώς και η μήτρα υποδοχής και η αφετηρία δημιουργίας νέων πολιτικών δεδομένων. Εκεί κυρίως μπορεί ν’ αναζητηθεί η αναγεννητική πρωτοπορία της χώρας.

Ποιος μπορεί να δώσει το φιλί της ζωής στη σοσιαλδημοκρατία;

Η σοσιαλδημοκρατία δεν πέθανε για να χρειάζεται φιλί ζωής. Στις μέρες μας δικαιώνεται όλο και πιο πολύ. Για την Ελλάδα μια σύγχρονη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία είναι η μόνη εσωτερική δύναμη που μπορεί να ανανεώσει, πέραν των άλλων, θεσμικά τη χώρα.

Ποιο είναι το αντίθετο του λαϊκισμού;

Ο πολιτισμός και η αξιοπρέπεια ενός λαού.

Γιατί απέτυχαν οι… μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης;

Δεν επιχειρήθηκαν ποτέ μεταρρυθμίσεις για να αποτύχουν.

Γιατί υπάρχει σήμερα απαξίωση των θεσμών;

Η Ελλάδα δεν ολοκληρώθηκε θεσμικά ως χώρα γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ κοινωνικά. Οι θεσμοί της ποδοπατήθηκαν στο βωμό της πολιτικής και οικονομικής σκοπιμότητας με αποτέλεσμα να υποκατασταθούν από κακοήθη μορφώματα που λειτουργούν ως παραθεσμοί. Το πολιτισμικό έλλειμμα είναι εμφανές.

Ποιος φταίει για την σοβαρή οικονομική κρίση;

Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι ενδογενές. Απλώς η διεθνής οικονομική κρίση το αναδεικνύει και επισπεύδει τις συνέπειες. Αισθάνομαι θλίψη που αντί ο δημόσιος λόγος να επικεντρώνεται στον πυρήνα του προβλήματος ξεστρατεύει σε έναν χυδαίο λαϊκίστικο ανταγωνισμό.

Οι οικονομικές κρίσεις ξεπερνιούνται μόνο με λογιστική… λογική;

Οι δημοκόποι όλου του κόσμου και όλων των εποχών αγνοούν ότι όλες οι μεγάλες αυτοκρατορίες κατακρημνίστηκαν όταν οι “τεφτερετζίδες”-λογιστές του κράτους απέτυχαν. Με δανεικά που βουλιάζουν την οικονομία δεν κάνεις πολιτική. Κάνεις άθλιο πολιτικό εμπόριο σε βάρος της χώρας σου και των ασθενέστερων.

Τι σημαίνει οικονομικός επαρχιωτισμός;

Είναι ο “πολιτισμός των νεόπλουτων”. Εκείνων των “λούμπεν με λεφτά” που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια και οικοδομούν ένα ολόκληρο σύστημα απαξιών και αποσύνθεσης.

Ποια η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων για την ανάκαμψη από την κρίση;

Είναι αυτονόητη και πρέπει να την αναλάβουν. Το αμείλικτο ερώτημα είναι με ποιες πολιτικές προϋποθέσεις θα ξεπεραστεί η άκαρπη και πυρετώδης αυτή περίοδος.

Είναι εφικτή μία μίνιμουμ συμφωνία μεταξύ τους;

Το αντικειμενικό συμφέρον κάθε χώρας είναι ένα και μοναδικό και όχι πολλά και ετεροκαθοριζόμενα από τις χρείες των πολιτικών κομμάτων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Η χώρα έχει ανάγκη από μάξιμουμ προσπάθειες και όχι από επιθανάτιες κομματικές συμφωνίες. Πολιτικές συνεργασίες στη βάση του πολιτικού καιροσκοπισμού και των εξουσιαστικών φιλοδοξιών δεν υπηρετούν το συμφέρον της χώρας.

Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο σήμερα για το μέλλον της χώρας;

Η χώρα να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις. Να εκσυγχρονιστεί με νέους θεσμούς, να απαλλαγεί από τους δημοκόπους και να υιοθετήσει ένα νέο ήθος στις λειτουργίες της.

Και το δικό σας ζητούμενο;

Στο μέτρο των δικών μου μικρών δυνάμεων να βοηθήσω να απαλλαγεί η χώρα από τα “ζωτικά” ψεύδη που την κατατρύχουν.

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home