ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘‘ΤΟ ΒΗΜΑ’’

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

 

Το τελευταίο διάστημα έχετε γίνει στόχος προσωπικών επιθέσεων. Πώς τις αντιμετωπίζετε;

Όταν μπήκα στην πολιτική είχα για πρότυπο πολιτικούς που είχαν κερδίσει τον τίτλο του ευπατρίδη. Συχνά με βαρύ προσωπικό κόστος. Αυτούς ο λαός τους ήθελε ‘‘σταυραετούς’’ και ‘‘αγριοπερίστερα’’. Δεν ήταν μικρά μεγέθη. Προέτασσαν το συμφέρον της χώρας με σθένος αλλά και ευθύτητα. Δεν κατέφευγαν σε χαμηλές αντιπαραθέσεις. Δεν απευθύνονταν στα ένστικτα, σε κατασκευές μύθων, σε φτηνές δικαιολογίες.

Επέλεξαν να με πλήξουν με μεθόδους σταλινικού φραξιονισμού. Ποιος νοήμων άνθρωπος με σεβασμό στον εαυτό του μπορεί να αποδεχτεί ότι η βαριά ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ οφείλεται δήθεν σε μία συγκεκριμένη θέση που διετύπωσα  παλαιότερα σε εφημερίδα, ότι: ‘‘…δεν νοείται στη χώρα μας να υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω των 60 χρονών…’’. Αυτό το έκαναν σημαία και φλάμπουρο δήθεν υπονόμευσης. Αυτά μόνο μικροί άνθρωποι θα μπορούσαν να τα πουν. Προσβάλλεται η στοιχειώδης νοημοσύνη. Αναρωτιέμαι όμως, αν είχα κάνει άλλη επιλογή στήριξης, αν θα τα διατύπωναν. Προφανώς όχι.

 

Σας κατηγορούν ότι οι θέσεις σας εκφράζουν τη συντηρητική πολιτική στο ΠΑΣΟΚ. Εσείς τι λέτε;

Η ήττα οφείλεται στο γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια διατυπώθηκε ένας παρωχημένος λόγος, ο οποίος δεν έπεισε το εκλογικό σώμα. Ένας λόγος που παρέπεμπε σε προηγούμενες δεκαετίες και δεν λάμβανε υπόψη τις εξελίξεις της ελληνικής κοινωνίας. Ένας λόγος που αγνόησε την δυναμική της χώρας και κυρίως τα αγωνιώδη αιτήματα της ανομοιογενούς μεν αλλά μεγάλης μεσαίας τάξης για προσαρμογή της χώρας στα νέα δεδομένα. Η μεσαία τάξη μας εγκατέλειψε. Δεν μας πίστεψε και απέρριψε την ψευτοαριστεροσύνη και το ανούσιο προοδευτιλίκι που εκπέμπαμε αφού δεν οδηγούσε πουθενά. Επίσης, αγνοήσαμε ότι οι πολιτικές για τις ασθενέστερες τάξεις και την κοινωνική δικαιοσύνη διατυπώνονται από τα μεγάλα κόμματα όχι μόνο με απλουστευμένες διακηρύξεις φιλοπτωχίας, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο για την αύξηση και τη δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Κόμματα εξουσίας που δεν έχουν καθολικές πολιτικές είναι καταδικασμένα να υποσκελισθούν από τις εξελίξεις. Γι’ αυτό η ήττα ήταν βαριά, γι’ αυτό υποχωρήσαμε στο 38%. Υπήρχε λάθος πολιτική, λάθος στρατηγική, την οποία η ηγεσία απέφυγε να αναγνωρίσει στο Εθνικό Συμβούλιο και να αναλάβει την ευθύνη.

Θέτω λοιπόν το ερώτημα° Τι είναι άραγε αριστερή πολιτική; Να βγαίνουν κάποιοι προνομιούχοι στα 50 ή στα 55 χρόνια τους με παχυλές συντάξεις και το σύνολο του κόσμου στα 65 με ισχνές συντάξεις; Αυτό είναι αριστερή πολιτική;

 

Σε τι βαθμό είναι υπεύθυνος ο κ. Παπανδρέου για την ήττα στις εκλογές;

Οι ευθύνες των ηγεσιών στην πολιτική είναι τουλάχιστον αντικειμενικές και γι’ αυτό στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα αναλαμβάνονται αμέσως. Η στρατηγική με την οποία το ΠΑΣΟΚ πήγε στις εκλογές ήταν λανθασμένη κι αυτό καταγράφηκε.

 

Έχετε θέση στο νέο ΠΑΣΟΚ που θέλει να φτιάξει ο κ. Παπανδρέου; Πιστεύετε ότι αν κερδίσει θα προχωρήσει σε διαγραφές;

Θεωρώ αυτονόητο το δικαίωμα κάθε στελέχους ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού δημοκρατικού κόμματος, όπως επιθυμούμε να είναι το ΠΑΣΟΚ, να διατυπώνει δημόσια και με ευθύνη τις απόψεις του για σημαντικά προβλήματα της χώρας.

Ικανή ηγεσία είναι εκείνη που συνθέτει και τολμά να προβάλλει απόψεις κι όχι εκείνη που διαγράφει στελέχη. Εάν προχωρήσουν σε διαγραφές ή όχι, σε ό,τι με αφορά, μου είναι ψυχρά αδιάφορο. Να φροντίσουν μόνο μη διαγράψει ο λαός οριστικά την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ.

 

Έτσι όπως εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στο ΠΑΣΟΚ, θα καταλήξει σε μια σύγκρουση στρατών η θα υπάρξει μια διαδικασία που θα ενδιαφέρει την κοινωνία; Το ΠΑΣΟΚ την 11η Νοεμβρίου θα βγει ενωμένο ή βαθιά διχασμένο;

Το επόμενο διάστημα θα φανεί ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη θα πιέζει από τα δεξιά τη Νέα Δημοκρατία κι η οποία με τη σειρά της θα πιέζει το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ θα πιέζεται κι από τα Αριστερά, από τον Συνασπισμό και το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ τελεί ήδη σε καθεστώς συμπίεσης. Οι συνεκτικοί αρμοί της εξουσίας που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχουν πια. Ταυτόχρονα, η  αμοιβαδοποίηση μέσα από τις σημερινές διαδικασίες συγκρούσεων για την ανάδειξη νέας ηγεσίας καθιστούν το ΠΑΣΟΚ περισσότερο ευάλωτο. Κάθε μέρα σπάνε κρίκοι συνοχής.

 

Έπειτα από την απόφαση της Εurostat  για την αναθεώρηση ΑΕΠ, οι Βρυξέλες αμφισβητούν τώρα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2008, επειδή το θεωρούν ασαφές σε σχέση με τα έσοδα τα οποία αναμένει το Δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία της χώρας αλλά και για τους καταναλωτές; Προβλέπετε αύξηση των φόρων;

Στην προεκλογική περίοδο η ατζέντα δεν περιείχε την οικονομία. Υπήρχε ‘‘ομερτά’’ από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και από την τηλεόραση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει επικυριαρχήσει ο λαϊκισμός, που δίνει σήμερα το στίγμα της πολιτικής ζωής. Αποπειράθηκα συχνά να θέσω το ζήτημα της δημοσιονομικής ανισορροπίας και της επιδείνωσης όλων των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και των δυσμενών προοπτικών στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας. Αισθανόμουν όμως ότι με αντιμετώπιζαν κάποιοι ως ξωτικό. Τώρα έρχεται η αλήθεια κατάματα και η χώρα είναι ανέτοιμη και δυστυχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ‘‘στον κόσμο τους’’. Κι αν για τα κόμματα της Αριστεράς αυτό είναι επιλογή, για το ΠΑΣΟΚ, εάν συνεχίσουμε έτσι, θα συνιστά έλλειμμα πολιτικής ευθύνης.

 

Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ευθύνονται οι Κυβερνήσεις Σημίτη για τις εκλογικές ήττες του ΠΑΣΟΚ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Είναι πολιτικά παράδοξο και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να αποφεύγουμε να αναλύουμε τα αίτια της βαριάς ήττας του 2007 και να μεταθέτουμε τη συζήτηση στα αίτια της ήττας του 2004. Μου είναι αδιανόητο. Δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο. Είναι επίσης παράδοξο να πρωτοστατούν σ’ αυτή την κριτική των Κυβερνήσεων Σημίτη επιφανείς Υπουργοί των Κυβερνήσεων αυτών. Νομίζω ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό ως αίνιγμα που δεν μπορεί να ερμηνευτεί με λογικά κριτήρια.

 

Πως αντιμετωπίζετε την άποψη που πολλοί ότι η χώρα μας ρέπει προς την κληρονομική δημοκρατία; Αρκεί ένα επώνυμο για να κρατήσει κάποιον στην εξουσία;

Δεν θεωρώ αρνητικό να υπάρχουν πολιτικοί με επώνυμα στη Δημοκρατία. Αρκεί να υπάρχουν επώνυμες πολιτικές.

 

Οι προτάσεις που έχουν εκφράσει οι τρεις υποψήφιοι για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα, σας φαίνεται ότι απηχούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας;

Το ΠΑΣΟΚ θα επιβιώσει πολιτικά μόνο εάν αποδείξει ότι μπορεί να παρακολουθεί και να επηρεάζει τις εξελίξεις. Εάν καταδείξει ότι έχει την ικανότητα να νιώθει τους αέρηδες της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο και να συμβάλλει στη θεσμική αναδιάταξη της χώρας. Ότι είναι σύγχρονο κόμμα εξουσίας, όχι ένα μικρό, φοβικό και αφιλόδοξο κόμμα.

 

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η κοινωνία υποαντιπροσωπεύεται στην πολιτική και ότι έξω από τα πεδία της πολιτικής δρουν πρόσωπα αξιολογότερα. Αν συμφωνείτε με αυτή την άποψη, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα αντιπροσώπευσης;

Μπορεί η τηλεόραση να βγάζει βουλευτές, πολιτικούς όμως δεν μπορεί να βγάλει. Η πολιτική ζωή θα ανανεωθεί με σύγχρονους πολιτικούς από τη σημερινή γενιά των 30ρηδων, εφόσον όμως προχωρήσουμε σ’ άλλη μορφή λειτουργίας των κομμάτων καθώς και σε άλλους τρόπους ανάδειξης των βουλευτών, όπως ενδεικτικά με την καθιέρωση μονοεδρικών, τα μεικτά συστήματα κλπ.

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home