Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

        στην εφημερίδα ‘‘ΤΟ ΕΘΝΟΣ’’

          3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007

 

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την κα. Γεννηματα;

Ιστορικά τοποθετημένα τα ζητήματα αυτά φαντάζουν ως δευτερεύουσας σημασίας. Εκείνο που με ανησυχεί μόνο είναι ότι ο Άρειος Πάγος σηματοδότησε κατεύθυνση στα Πρωτοδικεία της χώρας, που ανακηρύσσουν τους υποψήφιους βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες να κάμψουν τη μέχρι σήμερα πρακτική και να ελέγχουν πλέον κατά την ανακηρυξη και όχι μετά τις εκλογές αν υφίσταται κώλλυμα ή ασυμβίβαστο. Κάτι παρόμοιο σε μια χώρα, όπου στην πολιτική ζωή αλλά και εντός των κομμάτων, κυριαρχεί ακόμη απίστευτη βαλκανική βαρβαρότητα, νομίζω ότι στο μέλλον θα αποβεί μοιραίο. Εύχομαι όχι, αλλά με ανησυχεί πολύ.

 

Συνολικότερα, πάντως, ένα τμήμα της Δικαιοσύνης φαίνεται να εντάσσεται στους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, όπως με τις υποκλοπές, τους Πακιστανούς, τα ομόλογα...

Η Δικαιοσύνη,  η ανεξαρτησία της και η λειτουργία της,είναι κριτήρια στο ερώτημα αν η Δημοκρατία μας είναι ατελής ή πλήρης, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες Δημοκρατίες του κόσμου. Είναι φανερό ότι με απροκάλυπτες και ωμές παρεμβάσεις η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε λειτουργούς της Δικαιοσύνης με στόχο να τους συντονίσει με την κυβερνητική της προπαγάνδα. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό όχι μόνο για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της κοινωνίας μας, αφού σηματοδοτεί ότι πορευόμεθα ως ασύντακτο κράτος με τεράστιο έλλειμμα θεσμικής λειτουργίας. Είναι καταστροφικό μια σύγχρονη Δημοκρατία να συμβιβαζεται με αυτήν  την καλπάζουσα αποθεσμοποίηση που οδηγεί σε ναυάγια σαν αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες. Τα θέματα επίσης των υποκλοπών, των ομολόγων, των Πακιστανών κλπ. δεν είναι απλές συμπτώσεις. Είναι τα συμπτώματα αυτής της παθογένειας. Τις τελικές αποφάσεις του λαού για το μέλλον της χώρας θα τις δούμε το επόμενο διάστημα. Εκτιμώ όμως ότι οι πολίτες θ’ αντιδράσουν και δεν θα ανεχθούν ξανά τις γνώριμες λογικές της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Δεξιάς του ’50 και του ’60.

 

Το πόρισμα Ζορμπά τι καταδεικνύει, κατά τη γνώμη σας, κ. Παπαδόπουλε;

Ο κ.Ζορμπάς είναι επικεφαλής διοικητικής Αρχής. Ήταν υποχρεωμένος να εκδώσει πόρισμα για μία και μόνο πτυχή της υπόθεσης των ομολόγων που αφορά στη διακίνηση μαύρου χρήματος. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία μετήλθε όλων των τεχνασμάτων προκειμένου να αποσιωποιηθεί το περιεχόμενο του πορίσματος Ζορμπά, χρησιμοποιώντας μάλιστα λειτουργούς της Δικαιοσύνης, καταδεικνύει απλά το ατελές της Δημοκρατίας στη χώρα μας, κάτι το οποίο είναι ιδιαιτέρως επίφοβο. Η χώρα έχει απομειωμένη θεσμική λειτουργία. Είναι στο έλεος ενός πολιτικού κυνισμού. ‘Ομως, χώρες όπου ο μακιαβαλισμός είναι κυρίαρχος δεν έχουν μέλλον. Αυτό δεν είναι ένας αφορισμός, είναι ιστορικό καταστάλλαγμα.

 

Ο κ.Παπαγγελόπουλος διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το αν οι εγκαλούμενοι των εμπρησμών υπάγονται στο νόμο περί τρομοκρατίας...

Θα το ξαναπώ. Ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορούσε να διατάξει προκαταρκτική εξέταση  μόνο εναντίον εκείνων που διακινούν την κυβερνητική προπαγάνδα,διασπείρουν ψευδείς φήμες στον ελληνικό λαό, προκαλούν τρόμο και φόβο και δημιούργούν γενικότερο πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Εναντίον δηλαδή εκείνων που ξεστομίζουν τα φαιδρά περί «ασύμμετρης απειλής» και περί συνωμοσιών αγνώστων δυνάμεων σε βάρος της Ελλάδας. Δεν έπραξε όμως αυτό. Αντίθετα, διέταξε προκαταρκτική έρευνα, για τυχόν τρομοκράτες που κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές, ενώ όφειλε ως αρμόδιος εποπτεύων εισαγγελέας επί της τρομοκρατίας να το διερευνήσει αν πίστευε ότι υπάρχουν, μέσα στα πλαίσια των καθημερινών του καθηκόντων, χωρίς το πυροτέχνημα της προκαταρκτικής εξέτασης. Δυστυχώς για τη Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της, αφέθηκαν υποψίες στην κοινή γνώμη ότι υπήρξε συντονισμός με την κυβερνητική προπαγάνδα.

 

Η Κυβέρνηση, πάντως, φέρεται να πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει πολιτικά από τις πυρκαγιές.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ απευθύνεται μόνο σε ένα τμήμα του Ελληνικού λαού που επί 3,5 χρόνια το έφερε δυστυχώς στο επίπεδό της για να μπορεί να το διαχειρίζεται εμποτίζοντάς το με αντιλήψεις χαμηλών προσδοκιών και αβάσταχτης ελαφρότητας. Εκείνο όμως που πρέπει να αντιληφθεί η Νέα Δημοκρατία και η υπηρεσιακή της Κυβέρνηση, είναι ότι ακόμα υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού που απαιτεί να επανέλθει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα στη χώρα. ‘Ενα είναι το μήνυμα. Από τα αποκαϊδια της  χαροκαμένης Πελοποννήσου να ξεκινήσει η εγκαθίδρυση ενός συντεταγμένου κράτους, η θεσμική λειτουργία της ελληνικής Δημοκρατίας, η σοβαρότητα και η υπευθυνόητα στην διαχείριση του μέλλοντος Γι’ αυτό και οι εκλογές τούτες δεν μοιάζουν με τις προηγούμενες.

 

Περίπτωση μη αυτοδυναμίας εκτιμάτε ότι θα οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας;

Η θέση μου είναι σαφής. Η χώρα είναι γεμάτη προβλήματα. Η χώρα χάνει ανταγωνιστικότητα, χάνει κύρος, χάνει αναπτυξιακή ταχύτητα και δυναμική.Υπολείπεται των άλλων χωρών που «πετάνε» - και μιλάω για τις διπλανές. Δεν ανταγωνίζεται πλέον μόνο 20-25 χώρες όπως πριν 15 χρόνια, αλλά πάνω από 95 που καλπάζουν σε ολόκληρο τον κόσμο.Η χώρα είναι δέσμια αγκυλώσεων και της μαύρης οικονομίας. Κυριαρχεί ένας απίστευτος λαϊκισμός, ο οποίος κατατρώει κάθε προσπάθεια προσαρμογής και εκσυγχρονισμού της. Η χώρα θέλει πολιτική σταθερότητα και Κυβερνήσεις που θέλουν και μπορούν να αποφασίζουν. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Εάν αυτό δεν προκύψει, όπως ελπίζω, θα δούμε πλέον πως θα διαχειριστούμε μια άγνωστη περιπέτεια.

 

Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ βλέπετε;

Δεν θέλω να προβλέψω τίποτε ακόμη για συγκυβερνήσεις και πειράματα, τα οποία είναι θετικές καταστάσεις μόνο σε χώρες, που έχουν ολοκληρωμένες δημοκρατίες και κοινωνίες με ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων και αξιακά συστήματα, με  πολιτιστικό υπόβαθρο που νομιμοποιεί πολιτικά και όχι μόνο τεχνικά Κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι ανάλογο μπορεί να επιτευχθεί στην Ελλάδα.

 

Στις εκλογές, πάντως, οδεύουμε χωρίς καμιά συζήτηση για την οικονομία και την επόμενη μέρα...

Παρ’ όλη τη ρευστή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, με καταρρέουσα την ανταγωνιστικότητα της, με ένα 14% τρομώδες έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, με κατάρρευση του προϋπολογισμού, με τη χώρα να βρίσκεται στην 121η θέση στον κόσμο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, είναι κρίμα που η οικονομία  βρίσκεται εκτός δημόσιας συζήτησης. Λυπάμαι, η χώρα είναι στο έλεος των λαϊκιστών, της ανευθυνότητας και του πολιτικού κυνισμού.

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home