ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘‘ΕΘΝΟΣ’’

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

‘‘ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ’’

‘‘Ο Καραμανλής ερωτοτροπεί με το πλιάτσικοο και την λαφυραγώγιση συνειδήσεων.’’

 

Πάμε σε εκλογές και η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει να καταθέσει το πρόγραμμα της. Γιατί άραγε;

Η Ν.Δ ήρθε στην εξουσία χωρίς να έχει ατζέντα για τη χώρα. Αυτό ήταν πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής π.χ είχε κεντρικό στόχο να βάλει τη χώρα στην Ε.Ο.Κ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού και να το εντάξει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά και να εκσυγχρονίσει  τις δομές της κοινωνίας. Ο Κων/νος Μητσοτάκης στόχευσε στην εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχτ, τη δημοσιονομική ισορροπία και την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ. Ο Σημίτης είχε την μέγιστη ατζέντα. Να ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ, να αποκτήσει μεγάλες υποδομές, να οργανώσει τέλειους Ολυμπιακούς Αγώνες, να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς, να εντάξει την Κύπρο στην Ε.Ε Αυτή η κυβέρνηση, τι στην ευχή ατζέντα έχει πέρα από το πώς θα διατηρηθεί και θα αναπαραχθεί ως παράταξη στην εξουσία. Ένα κόμμα, που δεν έχει καν περίγραμμα υποτυπώδους σκέψης για το μέλλον της χώρας, πως να μπορεί να καταθέσει πρόγραμμα.

 

Aντιθέτως ο κ. Καραμανλής φαίνεται να ερωτοτροπεί με την παροχολογία…

Δεν ερωτοτροπεί τώρα ο κ.Καραμανλής με το πλίατσικο και τη λαφυραγώγηση των συνειδήσεων παραμονές εκλογών. Το έκανε και στις προηγούμενες εκλογές με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του. Υποσχέθηκε πολλά προκειμένου να υφαρπάσει ψήφους από συγκεκριμένες ομάδες. Υπενθυμίζω αγρότες, τρίτεκνους, συμβασιούχους, βιομήχανους, μικρομεσαίους με την υπόσχεση κατάργησης του ΣΔΟΕ και μια σειρά άλλες απαράδεκτες και φαύλες υποσχέσεις για μια σύγχρονη χώρα. Κέρδισε μεν η Ν.Δ τις εκλογές και νομίζει ότι μπορεί με την ίδια συνταγή, ότι θα τις κερδίσει ξανά όμως αυτή τη φορά δεν θα βρει την ίδια απήχηση από τους υποψιασμένους πλέον πολίτες.

 

Και σε τι βαθμό μπορεί να υπάρχει αναδιανομή με 40% παραοικονομία;

Καμία αναδιανομή, καμία κοινωνία αλληλεγγύης και κανένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος δεν στηρίχθηκε σε δανεικά. Το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών ή άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης αποδεικνύει αυτή την αυτονόητη αλήθεια. Μόνο μια ισχυρή οικονομία που παράγει πλούτο και ένα κράτος με αποτελεσματικές δομές μπορεί να αποτελέσουν τα γερά θεμέλια για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, με αποτέλεσμα, σιγουριά και συνέχεια, χωρίς να υπονομεύσουν το αύριο. Το προοδευτιλίκι με δανεικά, η πιο χυδαία έκφραση της πολιτικής ανικανότητας, που δεν τολμά να αγγίξει την μεγαλύτερη πηγή των κοινωνικών ανισοτήτων, που είναι η μαύρη οικονομία και αδιαφορεί για το χτίσιμο ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, φορτώνοντας ασήκωτα χρέη κάθε μορφής στις επόμενες γενιές.

 

Συνεπώς η κοινωνική αλληλεγγύη πως πρέπει να εκφραστεί ;

Επειδή ο πλούτος για να αναδιανεμηθεί πρέπει πρώτα να παραχθεί και στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον πρέπει να παραχθεί σε ανταγωνιστικές συνθήκες, γι αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρή οικονομία, Το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική φροντίδα κτλ είναι το εργαλείο της αναδιανομής και η σημερινή ευρωπαϊκή εμπειρία είναι πλούσια σε τέτοια μέσα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

 

Κατά τη γνώμη του Αλέκου Παπαδόπουλου, ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα της οικονομίας;

Τα βασικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι η δημοσιονομική ανισορροπία της χώρας, η μαύρη οικονομία, το ασφαλιστικό και η ανταγωνιστικότητα. Και τα τέσσερα  χειροτέρευσαν στην περίοδο της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Νομίζω, ότι η Κυβέρνηση που θα εκλεγεί είναι υποχρεωμένη να λάβει αποφάσεις .Δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικού πολιτικαντισμού. Οι πολιτικές συνταγές είναι πολλές και αποτελούν την ουσία ενός πολιτικού προγράμματος. Όλες όμως θα  κριθούν από τα αποτελέσματά τους.

 

Τι είδους μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η χώρα; Και μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση με τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή;

Φαιδρό να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις της σημερινής Κυβέρνησης. Μεταρρυθμίσεις που γίνανε στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ήταν οι εξής:Πρώτη η μεταρρύθμιση «του ΕΣΥ», δεύτερη ο Νόμος «Πεπονή», τρίτη μεταρρύθμιση «ο Καποδίστριας», τέταρτη η μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ και βέβαια η σημαντικότερη μεταρρύθμιση όλων είναι η ένταξη της χώρας στη ζώνη Ευρώ. Η μεταρρύθμιση είναι βαριά ως λέξη, ως περιεχόμενο και ως διαδικασία για να ευτελίζεται από τη Ν.Δ, σήμερα ως επικοινωνιακό μέσον παραπλάνησης του Ελληνικού λαού. Η χώρα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό κύμα, που θα μπορέσει να ανατρέψει την αυτιστική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την άποψή μου είναι το ασφαλιστικό, η  αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας, που είναι το μεγαλύτερο καρκίνωμα, η Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία και η Υγεία.

 

Γιατί ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ; Προφανώς δεν αντέχει η οικονομία και υπάρχει κρυφή ατζέντα……

Γιατί φοβάται πως η συγκάλυψη της τραγικής δημοσιονομικής κατάστασης και η πολιτική ασυλία των Βρυξελλών δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν. Εκτός από τα μεγάλα προβλήματα του δημοσιονομικού ελλείμματος, που εμφανίστηκε μειωμένο στο μισό σε ένα χρόνο με τις λογιστικές αλχημείες, η κατάσταση το πρώτο εξάμηνο του 2007 είναι κακή και το δεύτερο εξάμηνο θα γίνει ακόμη χειρότερη. Τα έσοδα τρέχουν με το μισό ρυθμό από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ οι δαπάνες ξεπερνούν τους στόχους και ενώ φορτώνονται με νέες εξαγγελίες και προβλήματα. Ως πότε θα διαρκέσει η συγκάλυψη της πραγματικότητας; Μήπως και στην πραγματική οικονομία τα πράγματα είναι καλύτερα. Η έκρηξη στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τα δύο τελευταία χρόνια από 6,4% του ΑΕΠ το 2004  σε 12,1% το 2006, πρόκειται να ξεπεράσει το 2007 το 14% του ΑΕΠ. Για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε με την πλημμυρίδα των εισαγωγών. Ποιο το αποτέλεσμα των ψευδεπίγραφων μεταρρυθμίσεων Καραμανλή; Για μια επίπλαστη εφήμερη ευμάρεια, η χώρα δανείζεται δημόσια και ιδιωτικά για να χρηματοδοτήσει τις εξαγωγές άλλων χωρών.  

 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ

Ευτελίζεται ο δημόσιος λόγος στην τηλεόραση

 

Πάντως τα κόμματα μοιάζουν σαν να έχουν παραχωρήσει ένα τμήμα της εξουσίας τους στα δελτία των οκτώ……..

Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει επικρατήσει στο χώρο της εμπορικής τηλεόρασης, η έλλειψη κανόνων και η εμπορευματοποίηση η οποία έχει επικυριαρχήσει μετέτρεψαν τα μέσα ενημέρωσης από δυνάμεις επιρροής σε δυνάμεις επιβολής, με κεντρική ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Η πολιτική πια έχει σμικρύνει τόσο πολύ, που χωράει σε ένα μικρό στούντιο τηλεόρασης. Καθημερινά διεξάγεται ένας ιδιότυπος διαγκωνισμός, για την καλύτερη ατάκα, το καλύτερο ‘‘κιού‘‘. Μέσα από ανούσιες, ψευδείς, χάρτινες, νόθες και ατελείς συζητήσεις, εξελίσσεται μια καθημερινή διαμάχη προκειμένου να κερδηθεί η πρόσκαιρη εντύπωση, αλλά που στο τέλος όλα αυτά μαζί ευτελίζουν το δημόσιο λόγο.Mε μια τέτοια αντίληψη νομίζω ότι μέλλον της χώρας είναι προδιαγεγραμμένο. Αλήθεια, σε ποια χώρα της Ευρώπης εμφανίζεται το σημερινό χάλι; Πουθενά.

 

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Τα όπλα για την εκλογική μάχη

 

Τι είδους αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχει κατά την προεκλογική περίοδο;

Τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά και σωρευμένα. Η χώρα είναι αγκυλωμένη. Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία ,Ουγγαρία έχουν αρχίσει να καλπάζουν. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να σταθεί στην αμφιλεγόμενη άλλωστε γοητεία των προσώπων ή στις ικανότητες υφαρπαγής εντυπώσεων μεσα από τηλεοπτικές εκπομπές ή στην ικανότητα κάποιων να δημαγωγούν αδίστακτα ή να καταφεύγουν σε τεχνάσματα επικοινωνιακά. Δεν γίνεται ούτε να δημαγωγούμε ούτε να υποδυόμαστε τον ‘‘Νίκων ο Μετανοείτε‘‘ Ο λόγος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πρέπει να είναι λιτός και σοβαρός. Να επικεντρώνεται  αποκλειστικά και μόνο στην προσαρμογή της χώρας στα νέα δεδομένα. Παράδειγμα: Θα πρέπει να απαντήσουμε ευθέως χωρίς πλαγιοκοπήσεις πως το απαράδεκτο 25% ανεργίας στους πτυχιούχους Ελληνόπαιδες, με ειδικά μάλιστα προσόντα, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, θα το μειώσουμε δραματικά, ώστε  η νέα γενιά να μπορέσει να οικοδομήσει με αξιοπρέπεια και τη ζωή της αλλά κυρίως τη χώρα. Τα κόμματα που θα απαντήσουν με ένα στέρεο λόγο, πιστεύω ότι θα τύχουν της εκτιμήσεως του λαού.

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home