ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΥΠΑ

‘‘ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’’

11 Μαρτίου 2007

‘‘Όχι στην πλειοδοσία παροχών’’

 

Τι σας έρχεται στο μυαλό με τη φράση ‘‘τρία χρόνια κυβέρνησης Ν.Δ.’’;

Η βαθμολογία για τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας τα 3 αυτά χρόνια από τον ιστορικό του μέλλοντος θα είναι χαμηλή στα μεγάλα θέματα που σχετίζονται με την προσαρμογή της χώρας στα νέα δεδομένα, τις νέες εξελίξεις, τις νέες διαμορφώσεις στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού καθώς και για τις ανάγκες του λαού μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Είναι επίσης βέβαιο ότι ο ιστορικός του μέλλοντος μετά από 20-30 χρόνια θα καταγράψει και πολλές απορίες. Γιατί πχ. άραγε καταγράφεται μια τόσο κραυγαλέα απουσία κυβερνητικής πράξης και δραστηριότητας 3 χρόνια τώρα στην Ελλάδα την περίοδο αυτή; Οι απαντήσεις δεν μπορούν παρά να είναι πολιτικές και ανάγονται στη φύση, την αντίληψη και τον τρόπο λειτουργίας και της συνείδησης ευθύνης, με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα και την προοπτική της. Εάν ο ιστορικός του μέλλοντος θελήσει να αναζητήσει μία έστω ουσιαστική παρέμβαση προκειμένου να την καταγράψει, στα τρία αυτά χρόνια δεν θα μπορέσει να βρει απολύτως καμία. Δεν γνωρίζω αν η Κυβέρνηση τον τέταρτο χρόνο της θητείας της θα αρχίσει να παράγει το έργο που δεν είδε ο ελληνικός λαός τα τρία τελευταία χρόνια.

 

Και για τα τρία χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση;

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη πολιτική ήττα μετά από μία μακρόχρονη κυβερνητική παρουσία, κατά την οποία όμως η κοινωνία κατέγραψε ουσιώδη εξέλιξη, όπου οι λειτουργίες της χώρας σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες άλλαξαν ριζικά, όπως άλλαξε και η διεθνής θέση της χώρας, η ισχύς της, οι θεσμοί της, οι υποδομές της. Είναι λογικό μετά από μία ήττα να υπάρχει πρόσκαιρος επηρεασμός στις πολιτικές συμπεριφορές και στη δράση καθώς και στην αναζήτηση του ισχυρού νέου μηνύματος, τόσο στο επίπεδο του προγράμματος, όσο και των νέων σκέψεων και νέων προσώπων, που αιματώνουν κάθε κόμμα και θα το κάνουν πάλι ελκυστικό στο λαό.

 

Που αποδίδετε την ‘‘αδυναμία’’ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα σας;

Πιστεύω στο δόγμα ότι για να αποκτήσει μέλλον το ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε πρώτα να αποκτήσει παρελθόν η Νέα Δημοκρατία. Τα 3 χρόνια ήταν αρκετά για να καταγραφεί ήδη ένα κακό παρελθόν με εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά από εκείνα της πολλά υποσχόμενης προεκλογικά Νέας Δημοκρατίας. Ανυπαρξία κυβερνητικού έργου, έλλειμμα ηθικής διάσταση στη λειτουργία της, υποκειμενικές αδυναμίες, ανικανότητες, έλλειψη σχεδιασμού και έλλειψη πρωτοβουλιών σε κρίσιμα θέματα. Εκεί μόνο που μπορεί κανείς να εντοπίσει κάποια παρουσία της είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πρόσκαιρης και μέχρι πριν λίγο αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει – όπως ήταν εύλογο – πολιτικό λόγο αμέσως μετά την αποτυχία του στις εκλογές, με αποτέλεσμα όλα αυτά να συνιστούν προϋποθέσεις επηρεασμού της εικόνας που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

 

Γνωρίζετε όσο κανένας άλλος την έννοια και το … περιεχόμενο του δημόσιου ταμείου. Είναι δυνατόν να βρεθούν τα λεφτά για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις των κομμάτων;

Ένας από τους διεκδικητές της υποψηφιότητας του σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία και πρώην Υπουργός Οικονομικών, αυστηρός δε μάλιστα, ο κ. Στρος-Καν έλεγε πρόσφατα ότι όταν διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στη χώρα, τότε η αντιμετώπισή της, με λογικές και ελεγχόμενες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, είναι θέμα πολιτικής προτεραιότητας ύψιστης σημασίας. Με αυτή την έννοια, και επειδή στην Ελλάδα έχουμε φαινόμενα εκτεταμένης πια ένδειας, η δημιουργία κοινωνικής δυναμικής θα έπρεπε να ήταν στους προγραμματικούς στόχους ενός σοσιαλιστικού κόμματος. Από εκεί και πέρα εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιλογή αυτή να μην εξελιχθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών σε διαδικασία πλειοδοσίας.

 

Πείτε μου ειλικρινά. Ποιο είναι το δυνατό και ποιο το αδύνατο σημείο του προγράμματος.

Στις εκλογές του 2004 είχα την ευθύνη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και γνωρίζω ότι τα προγράμματα όλων των κομμάτων έχουν δυνατά και αδύνατα σημεία. Μεγαλύτερη όμως αξία απ’ αυτό έχουν οι προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την εφαρμογή του προγράμματος μετά την κατάκτηση της εξουσίας. Κοινός παρονομαστής κατά την υλοποίηση κάθε προγράμματος είναι η εμμονή σε δύο καθοριστικές αρχές. Πρώτον, ο βολονταρισμός και η στέρεα πολιτική απόφαση και δεύτερον η πειθαρχημένη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα με τη σημερινή Κυβέρνηση η χώρα δεν ακολουθεί κανένα σχεδιασμό για την προσαρμογή της χώρας, απλώς επικαλείται μεταρρυθμίσεις που δεν κάνει και συνεχώς τις εξαγγέλλει για το μέλλον.

 

Νιώσατε ποτέ να γίνατε στόχος συμφερόντων που ήθελαν να σας κάνουν ‘‘υπηρέτη’’ τους;

Η πολιτική είναι η παρέμβαση σε μία αέναη σύγκρουση συμφερόντων. Αλλά πολιτική είναι και διαδικασία μετασχηματισμού των αντιθέσεων συμφερόντων που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία. Αν τα συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά, που από δυνάμεις επιρροής εξελίσσονται σε δυνάμεις επιβολής, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Η δημοκρατία όμως έχει τόση βαθιά ηθική δύναμη μέσα της και συγκροτείται από τόσο ισχυρές εσωτερικές δυνάμεις που μπορεί να ξεπεράσει οποιαδήποτε προβλήματα.

Γιατί ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση του κ. Β. Πολύδωρα και την αντικατάσταση της ηγεσίας της Αστυνομίας;

Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Το έγκλημα αυξάνει κάθε μέρα, ο φόβος και η ανασφάλεια στους πολίτες έχει επικυριαρχήσει, η Αστυνομία αποδυναμώνεται από την αναξιοκρατία και τον κομματισμό, η ανεπάρκεια διαπλέκεται με κομματικές πονηρίες μέσα από τεχνητές οξύνσεις. Την ευθύνη έχει ο Πρωθυπουργός. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να καθεύδει.

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home