ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ‘‘ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ’’

ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

‘‘Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ’’

 

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή τη στιγμή;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αρχίσει και πάλι να παρουσιάζει συμπτώματα ασφυξίας. Όταν το 1997 με τον ’Καποδίστρια‘ αλλάξαμε τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, μειώνοντας δραστικά τους δήμους και τις κοινότητες της από 6000 περίπου σε 1000, δώσαμε ανάσα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Από τότε οι καιροί άλλαξαν και πλέον ακόμα και αυτή η αυτοδιοικητική δομή δεν είναι ικανή να απαντήσει στις αναπτυξιακές προκλήσεις του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνιστικού γίγνεσθαι. Χρειάζονται άλλα μεγέθη. Μεγαλύτερα. Αλλά κυρίως        χρειάζεται αλλαγή στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα στη λειτουργία της χώρας.

 

Δηλαδή πιστεύετε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και τις Νομαρχίες; Εξετάζει το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας της   Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει μια καθαρή θέση για την Τοπική     Αυτοδιοίκηση. Για να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος  πρέπει να υιοθετήσει απόλυτα το αποκεντρωτικό μοντέλο στη διοίκηση της. Κάτι τέτοιο επιβάλλει καταρχάς μικρότερο αριθμό ισχυρότερων       δήμων, με δομή, μέγεθος και λειτουργία που θα τους καταστεί ικανούς να διαχειριστούν τις προκλήσεις της νέας εποχής και της νέας διοικητικής μορφής της χώρας. Δήμους, που θα μπορέσουν να διαχειριστούν και να αναδείξουν τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχή τους. Αλλά και στο δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης προτείνουμε τη δημιουργία μικρού αριθμού γεωγραφικά επιλεγμένων περιφερειών, με εκλεγμένο   περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους, και την ενσωμάτωση σε αυτές των νομαρχιών, ως διοικητική υποδιαίρεση.

Η κυριότερη όμως αλλαγή έχει να κάνει με την χωρίς έλεος αποκέντρωση όλων των λειτουργιών της Κεντρικής Κυβέρνησης, εκτός των επιτελικών. Προτείνουμε δηλαδή την ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως σε επίπεδο αρμοδιοτήτων.

 

Τι γίνεται με τις σχέσεις τοπικών αρχόντων - κεντρικής εξουσίας; Συνεχώς διατυπώνονται παράπονα για τα κονδύλια κυρίως στους αντιπολιτευόμενους Δήμους.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η αυτοδιοικητική δομή της χώρας έχει    φτάσει στα όρια της, με κύριο σύμπτωμα την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους και τις Νομαρχίες.      Χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή.

Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση μετά από 2 χρόνια γι΄ αυτό;

Υποκατέστησε το ΕΑΠΤΑ, το πρόγραμμα δηλαδή που ως Υπουργός Εσωτερικών δημιούργησα το 1997 για την ενίσχυση των καποδιστριακών δήμων, αλλάζοντας ουσιαστικά μόνο την ονομασία του σε ‘Θησέας‘ και με μοναδικό σκοπό να χρηματοδοτεί δημάρχους φίλα προσκείμενους σε   αυτήν.

Αυτό δεν είναι σεβασμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό είναι     καταρράκωση κάθε έννοιας αρχής και πολιτικής ηθικής.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που περιμένετε να δοθεί σ’ αυτές τις εκλογές, για τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη θα καταγραφούν πολιτικά εξαγόμενα για τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης αυτής απέναντι στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, τον οποίο δεν σέβεται, δεν ενισχύει και     μάλιστα, τώρα τελευταία, δε διστάζει να εξευτελίσει, νομιμοποιώντας το ρουσφέτι.

 

Μιλώντας για τις δημοτικές εκλογές ο Θεόδωρος Πάγκαλος               (Ελευθεροτυπία 30/01/2006) είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν   αναμένεται νίκη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον Πειραιά. Η δική σας άποψη ποια είναι;

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία, με τον εξουσιασμό που τη διακατέχει, μεταβάλλει, από το 1986 και μετά, τις δημοτικές εκλογές σε κομματική αρένα, ‘‘κατεβάζοντας‘’ κεντρικά  πολιτικά στελέχη, άσχετα με το θεσμό, στους μεγάλους δήμους. Π.χ. στην Αθήνα ο τελευταίος αυτοδιοικητικός - και πραγματικός - δήμαρχος ήταν ο Δημήτρης Μπέης το 1982. Το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται απλώς να αντιπαρατίθεται στις επιλογές αυτές. Αυτοί που    χάνουν, όμως, τελικά είναι οι πολίτες, που δεν έχουν υποψηφίους και – στη συνέχεια – δημάρχους που να νοιάζονται πραγματικά για την  αυτοδιοίκηση.

 

Τα ονόματα των υποψηφίων του κόμματός δείχνει ότι σε αυτές τις εκλογές η συνεργασία σας με τον ΣΥΝ είναι πιο στενή, εκτιμάτε ότι ήρθε η ώρα για συνεργασία και στο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών;

Νομίζω ότι με τον καιρό ωριμάζει όλο και περισσότερο η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων σε επίπεδο, τουλάχιστον, τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις της ευρύτερης αριστεράς και σε όλα τα επίπεδα. Η ευθύνη να αποδεχτούν την πρόταση μας είναι δική τους και βέβαια θα κριθούν από το λαό είτε το κάνουν είτε όχι.

 

Η Ν.Δ. έχει απειλήσει ακόμα και με διαγραφές τους αυτοπροσδιοριζόμενους αντάρτες. Εσείς τι θα κάνετε;

Όλοι όσοι βρισκόμαστε στο χώρο της δημόσιας προσφοράς κρινόμαστε. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Οι διασπαστές της ενότητας του ΠΑΣΟΚ θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα, αλλά θα κριθούν κυρίως από το λαό.

 

 

   Ομιλίες

   Συνεντεύξεις

   Video

   Βουλή

 

Best viewed with:

800 x 600

 

Home